
Domowe mleko owsiane
Przyznamy szczerze, że to nowe odkrycie w naszej kuchni. Zazwyczaj mleka robimy z orzechów, a jakoś nigdy wcześniej nie próbowałyśmy mleka z płatków owsianych. A szkoda, bo zaskoczenie było duże! 🙂 Mleko ma zupełnie inny smak i konsystencję od tego kupowanego w kartonie. Ma pyszny „owsiankowy posmak” i lekko gęstą konsystencję. Dzięki temu idealnie nadaje się do porannych smoothie, naleśników, muffinek i oczywiście dla dzieciaków. Można również je pić samo – jest bardzo sycące. 🙂 W naszej wersji użyłyśmy płatków owsianych bezglutenowych, ale zwykłe też jak najbardziej można użyć.
O zaletach płatków owsianych nie musimy chyba pisać. Są one skarbnicą witamin i minerałów, znakomicie wspierają nasze zdrowie i co ciekawe poprawiają humor. 🙂
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane (bezglutenowe) – 1 szklanka
- Woda – 1,5 l
- Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 15-20 minut.
- Następnie blendujemy je i przecedzamy przez sitko lub gazę. My używamy Thermomixa i blendujemy na najwyższych obrotach.
- Mleko można jeszcze raz przelać przez sitko dla gładkiej konsystencji.
- Dodajemy sól i miód do smaku.
- Mieszamy, wstawiamy do lodówki. Mleko można przechowywać 3 dni.
Sprawdźcie również nasz przepis na waniliowe mleko migdałowe.
Na zdrowie!