Smoothie i napojeZdrowy dzieciak

Domowe mleko owsiane

Przyznamy szczerze, że to nowe odkrycie w naszej kuchni. Zazwyczaj mleka robimy z orzechów, a jakoś nigdy wcześniej nie próbowałyśmy mleka z płatków owsianych. A szkoda, bo zaskoczenie było duże! 🙂 Mleko ma zupełnie inny smak i konsystencję od tego kupowanego w kartonie. Ma pyszny „owsiankowy posmak” i lekko gęstą konsystencję. Dzięki temu idealnie nadaje się do porannych smoothie, naleśników, muffinek i oczywiście dla dzieciaków. Można również je pić samo – jest bardzo sycące. 🙂 W naszej wersji użyłyśmy płatków owsianych bezglutenowych, ale zwykłe też jak najbardziej można użyć.

O zaletach płatków owsianych nie musimy chyba pisać. Są one skarbnicą witamin i minerałów, znakomicie wspierają nasze zdrowie i co ciekawe poprawiają humor. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) – 1 szklanka
  • Woda – 1,5 l
  • Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
  • Miód – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Następnie blendujemy je i przecedzamy przez sitko lub gazę. My używamy Thermomixa i blendujemy na najwyższych obrotach.
  3. Mleko można jeszcze raz przelać przez sitko dla gładkiej konsystencji.
  4. Dodajemy sól i miód do smaku.
  5. Mieszamy, wstawiamy do lodówki. Mleko można przechowywać 3 dni.

Sprawdźcie również nasz przepis na waniliowe mleko migdałowe.

Na zdrowie!

Domowe mleko owsiane

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close