Domowe pesto z bazylii i orzeszków pinii
Pyszne domowe pesto z bazylii i orzeszków pinii jest wspaniałym i szybkim pomysłem na przekąskę lub pełnowartościowy obiad. Jest proste i bardzo łatwe w przygotowaniu, które zajmuje zaledwie kilka minut.
Dlaczego warto jeść pesto?
Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Wspomaga pracę układu trawiennego i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Można ją stosować przy niestrawności, dodatkowo zapobiega wymiotom i nudnością. Działa nie tylko na układ trawienny, ale i również nerwowy. Poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość, a dodatkowo łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.
Orzeszki pinii wspomagają odchudzanie, dają nam uczucie sytości i obniżają apetyt. Są wspaniałym źródłem witamin i minerałów, a także dostarczają nam sporą porcje błonnika pokarmowego.
Domowe jest zawsze najlepsze i najzdrowsze!
SKŁADNIKI:
- Orzeszki pinii – 30 g
- Bazylia – 1 duży pęczek
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Sposób I – kuchnia nowoczesna – przygotowanie w blenderze:
- Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera.
- Miksujemy na gładką masę. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto.
Sposób II – kuchnia tradycyjny – przygotowanie w moździerzu:
- Obieramy czosnek i umieszczamy go w moździerzu ze szczyptą soli, po czym energicznie ucieramy.
- Następnie siekamy liście bazylii, dodajemy je do moździerza i ponownie ucieramy.
- Teraz dodajemy orzeszki pinii i płatki nieaktywne i ponowne energicznie ucieramy, aż otrzymamy bardzo drobne kawałki.
- Dalej ucierając dolewamy bardzo powoli oliwę. Wszystko razem energicznie mieszamy.
Tak przyrządzone pesto nadaje się idealnie do sałatek, pizzy, makaronów lub na kanapkę czy do zupy. Bardzo popularne są ostatnio raw makarony np. z cukinii – polecamy: Raw makaron z cukinii z domowym pesto, ale idealnie nadaje się też do: Sałatka caprese z domowym pesto, czy też do: Faszerowana cukinia z komosą ryżową.
Smacznego! 🙂