Sosy, dipy i pasty
Guacamole
Słynny sos meksykański, który bardzo często gości na naszym stole. Prosty, zdrowy, pyszny, pasuje praktycznie do wszystkiego i jest niesamowicie zdrowy. Zachwyca smakiem i kolorem! 🙂
Awokado – źródło witamin E, K, C, PP, B i beta-karotenu.
SKŁADNIKI:
- Awokado – 1 szt,
- Papryczka chili – 1 szt.
- Pomidor – 1 szt.
- Czerwona cebulka – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Świeża kolendra – kilka gałązek
- Sok z świeżej limonki – 1 łyżka
- Sól – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy sok z limonki. Mieszamy.
- Bardzo drobno szatkujemy papryczkę chili, pomidora, kolendrę, cebulkę i czosnek. Dodajemy do awokado.
- Solimy do smaku.
Smacznego!