DeseryZdrowy dzieciak

Jaglane Misie – ciasteczka bezglutenowe

Za każdym razem kiedy dodamy na bloga ciasteczka, i to niezależnie jakie, robi się nam ruch na  stronie, Facebooku i Instagramie. 🙂 Wychdzi na to, że wszyscy lubimy ciasteczka. 😉 Te przygotowałyśmy specjalnie dla dzieci, choć same się nimi zajadałyśmy. Ciasteczkowe potwory! 😉 Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Ciasto przy wycinaniu jest delikatne, także trzeba uważnie wycinać misie. 😉

Wszystkich ciasteczkowych Fit Freaków zapraszamy również do przetestowania przepisu na nasze ulubione Ciasteczka owsiane Kokosanki.

Ciasteczka sprawiają, że świat jest piękniejszy! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Mąka jaglana – 150 g
  • Mąka ryżowa – 50 g
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Olej kokosowy – 60 g
  • Miód – 1 łyżka
  • Sproszkowana wanilia – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, a następnie ugniatamy w rękach, tak aby powstała kulka.
  2. Kulkę dzielimy na dwie mniejsze kulki, owijamy w folię lub papier pergaminowy i wkładamy do lodówki na około 20-30 minut.
  3. Wyjmujemy jedną kulkę, wałkujemy na ciasto o grubości około 0,5 cm i foremką w kształcie misia lub każdą inną jaką macie w domu wycinamy ciasteczka. To samo robimy z drugą kulką.
  4. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka są delikatne, także trzeba to robić ostrożnie.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170℃ przez około 8 minut.
  6. Wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie przestygną. Przekładamy ciastka na talerz lub do pudełka. 🙂

Misie można oczywiście udekorować np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close