DeseryZdrowy dzieciak
Jaglane Misie – ciasteczka bezglutenowe
Za każdym razem kiedy dodamy na bloga ciasteczka, i to niezależnie jakie, robi się nam ruch na stronie, Facebooku i Instagramie. 🙂 Wychdzi na to, że wszyscy lubimy ciasteczka. 😉 Te przygotowałyśmy specjalnie dla dzieci, choć same się nimi zajadałyśmy. Ciasteczkowe potwory! 😉 Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Ciasto przy wycinaniu jest delikatne, także trzeba uważnie wycinać misie. 😉
Wszystkich ciasteczkowych Fit Freaków zapraszamy również do przetestowania przepisu na nasze ulubione Ciasteczka owsiane i Kokosanki.
Ciasteczka sprawiają, że świat jest piękniejszy! 🙂
SKŁADNIKI:
- Mąka jaglana – 150 g
- Mąka ryżowa – 50 g
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Olej kokosowy – 60 g
- Miód – 1 łyżka
- Sproszkowana wanilia – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, a następnie ugniatamy w rękach, tak aby powstała kulka.
- Kulkę dzielimy na dwie mniejsze kulki, owijamy w folię lub papier pergaminowy i wkładamy do lodówki na około 20-30 minut.
- Wyjmujemy jedną kulkę, wałkujemy na ciasto o grubości około 0,5 cm i foremką w kształcie misia lub każdą inną jaką macie w domu wycinamy ciasteczka. To samo robimy z drugą kulką.
- Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka są delikatne, także trzeba to robić ostrożnie.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170℃ przez około 8 minut.
- Wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie przestygną. Przekładamy ciastka na talerz lub do pudełka. 🙂
Misie można oczywiście udekorować np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego!