Nasze przepisy indyjskie inspirowane są kilkokrotnymi podróżami do Indii. Choć zawsze curry wydawało nam się niezwykle skomplikowane ☺ Uwierzcie nam wcale tak nie jest. Wystarczy spróbować. Nie ukrywamy że w tym przepisie ukrytych jest dość dużo warzyw choć ich nie widać.
Pierwszy raz zdarzyło nam się wylizać Thermomix, koniecznie musisz przetestować ten przepis. Nawet jeśli nie lubisz kuchni indyjskiej i curry ten przepis powali wszystkich na kolana.

Curry to również jeden z posiłków w naszych DIETACH NA THERMOMIX. Za każdym razem proponujemy je w inny sposób, tak abyście nauczyli wykorzystywać różne składniki w swojej diecie i aby dania były w pełni wartościowe!

Możesz już dziś zacząć zdrowo się odżywiać z nami. Wypróbuj jedną z naszych diet i zobacz zmiany już po tygodniu. Nasze diety są idealne dla alergików, nie zawierają glutenu, nabiału i białego cukru. TAK – walczymy razem z uzależnieniem od cukru 🙂 Dodatkowo poznacie pyszne fit desery, które nie tylko zastąpią wam słodycze, ale również są przygotowane tak aby były pełnowartościowym posiłkiem.

NIE CZEKAJ – KUP TERAZ

Na naszej stronie polecamy również zakupy w sklepie internetowym EKOCHATKA

– zakupy on line z dostawą na terenie całej polski.

Świetne jakościowo produkty w dobrych cenach. Nasz nowy partner i ulubiony sklep ekologiczny w Krakowie 🙂 Nie masz czasu na zakupy – problem rozwiązany.
Zrób zakupy w Ekochatce i ruszaj z dietą już dziś 🙂


SKŁADNIKI (NA 4 PORCJE):
  • 600 g filet z kurczaka*
  • 300 g cebula
  • 800 g pomidory
  • 1 czosnek
  • 10 g imbiru
  • 10 g orzechy nerkowca
  • 10 g masło klarowane Ghee
  • 1 łyżeczka miód
  • 1 łyżka ocet balsamiczny
  • 5 łyżeczek Tandori Masala (kminek, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, kurkuma, chili)
  • 1 łyżeczka sól himalajska
  • natka kolendry
  • 200 g ryż basmati

*z powodzeniem można użyć filet z indyka

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i obsuszamy, następnie kroimy na kawałeczki i posujemy przyprawą Tandori Masala oraz sola himalajską
  2. Na dużej patelni roztapiamy około 2 łyżek masła klarowanego następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy przez kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
  3. Cebulę dokładnie szatkujemy
  4. Na rozgrzaną patelnię po kurczaku dodajemy łyżeczkę masła i poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli, podduszamy
  5. Kolejno kroimy pomidorki na kawałki i dodajemy do cebulki wraz z plasterkami imbiru i czosnkiem dodajemy przyprawę masala i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidorki puszczą sok
  6. Duszoną cebulkę z pomidorami przekładamy do blendera i dodajemy: orzechy nerkowca, miód, ocet balsamiczny i wszystko miksujemy na gładki krem.
  7. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy przyprawą Tandori masala i solą himalajską
  8. Zalewamy naszego podsmażonego kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 30 min na temperaturę 90°C*
    * Jeśli nie macie piekarnika lub czasu na zapiekanie można z powodzeniem poddusić jeszcze w zwykłym garnku na bardzo małym ogniu. W ten sposób kawałki kurczaka również przejdą naszym wspaniałym indyjskim sosem.
  9. W między czasie gotujemy ryż według opisu na opakowaniu
  10. N koniec posypujemy poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki ☺
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i obsuszamy, następnie kroimy na kawałeczki i posujemy przyprawą Tandori Masala oraz sola himalajską
  2. Na dużej patelni roztapiamy około 2 łyżek masła klarowanego następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy przez kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
  3. Do naczynia miksującego dodajemy cebulę, rozdrabniamy 3s/obrt. 5
  4. Na rozgrzaną patelnię po kurczaku dodajemy łyżeczkę masła i poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli, podduszamy
  5. Kolejno kroimy pomidorki na kawałki i dodajemy do cebulki wraz z plasterkami imbiru i czosnkiem dodajemy przyprawę masala i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidorki puszczą sok
  6. Duszoną cebulkę z pomidorami przekładamy do naczynia miksującego dodajemy: orzechy nerkowca, miód, ocet balsamiczny i wszystko miksujemy 1 min/obrt. 10.
  7. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy przyprawą Tandori masala i solą himalajską
  8. Zalewamy naszego podsmażonego kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 30 min na temperaturę 90°C*
    * Jeśli nie macie piekarnika lub czasu na zapiekanie można z powodzeniem poddusić jeszcze w zwykłym garnku na bardzo małym ogniu. W ten sposób kawałki kurczaka również przejdą naszym wspaniałym indyjskim sosem.
  9. W między czasie do naczynia miksującego dodajemy wody do poziomu 1
  10. Do koszyczka wsypujemy ryż i dobrze go przepłukujemy pod zimną wodą
  11. Następnie gotujemy 20 min/100C/obrt. 4 lub tak jak podaje opakowanie
  12. N koniec posypujemy poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki ☺

 

DIETY FOOD HARMONY – SKLEP

Jednodniowy darmowy jadłospis z Diety Wegetariańskiej na Thermomix – TUTAJ