Obiady

Indyjski Butter Chicken

Nasze przepisy indyjskie inspirowane są kilkokrotnymi podróżami do Indii. Choć zawsze curry wydawało nam się niezwykle skomplikowane, uwierzcie nam wcale takie nie jest. Wystarczy spróbować. Nie ukrywamy, że w tym przepisie ukrytych jest dość dużo warzyw choć ich nie widać.
Pierwszy raz zdarzyło nam się wylizać Thermomix. Koniecznie musisz przetestować ten przepis. Nawet jeśli nie lubisz kuchni indyjskiej i curry, to ten przepis powali Cię na kolana.

SKŁADNIKI (NA 4 PORCJE):
  • Filet z kurczaka* – 600 g
  • Cebula – 300 g
  • Pomidory – 800 g
  • Czosnek – 1 szt.
  • Imbir – 10 g
  • Orzechy nerkowca – 10 g
  • Masło klarowane Ghee – 10 g
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Tandori Masala (kminek, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, kurkuma, chili) – 5 łyżeczek
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Natka kolendry
  • Ryż basmati – 200 g

*Z powodzeniem można użyć filet z indyka.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na kawałeczki i posypujemy przyprawą Tandori Masala oraz sola himalajską.
  2. Na dużej patelni roztapiamy około 2 łyżki masła klarowanego, następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy przez kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę dokładnie szatkujemy.
  4. Na rozgrzaną patelnię po kurczaku dodajemy łyżeczkę masła i poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli. Podduszamy.
  5. Kolejno kroimy pomidorki na kawałki i dodajemy do cebulki wraz z plasterkami imbiru i czosnkiem. Dodajemy przyprawę masala i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidorki puszczą sok.
  6. Duszoną cebulkę z pomidorami przekładamy do blendera i dodajemy: orzechy nerkowca, miód, ocet balsamiczny. Wszystko miksujemy na gładki krem.
  7. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy przyprawą Tandori masala i solą himalajską.
  8. Zalewamy naszego podsmażonego kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 30 min na temperaturę 90°C.*
    * Jeśli nie macie piekarnika lub czasu na zapiekanie, to można z powodzeniem poddusić potrawę jeszcze w zwykłym garnku na bardzo małym ogniu. W ten sposób kawałki kurczaka również przejdą naszym indyjskim sosem.
  9. W między czasie gotujemy ryż według opisu na opakowaniu.
  10. N koniec posypujemy poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki. ☺
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na kawałeczki i posypujemy przyprawą Tandori Masala oraz sola himalajską.
  2. Na dużej patelni roztapiamy około 2 łyżki masła klarowanego, a następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy przez kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
  3. Do naczynia miksującego dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
  4. Na rozgrzaną patelnię po kurczaku dodajemy łyżeczkę masła i poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli. Podduszamy.
  5. Kolejno kroimy pomidorki na kawałki i dodajemy do cebulki wraz z plasterkami imbiru i czosnkiem. Dodajemy przyprawę masala i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidorki puszczą sok.
  6. Duszoną cebulkę z pomidorami przekładamy do naczynia miksującego i dodajemy: orzechy nerkowca, miód, ocet balsamiczny. Wszystko miksujemy 1 min/obr. 10.
  7. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy przyprawą Tandori masala i solą himalajską.
  8. Zalewamy naszego podsmażonego kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 30 min na temperaturę 90°C.*
    * Jeśli nie macie piekarnika lub czasu na zapiekanie, to można z powodzeniem poddusić jeszcze w zwykłym garnku na bardzo małym ogniu. W ten sposób kawałki kurczaka również przejdą naszym indyjskim sosem.
  9. W między czasie do naczynia miksującego dodajemy wody do poziomu 1.
  10. Do koszyczka wsypujemy ryż i dobrze go przepłukujemy pod zimną wodą.
  11. Następnie gotujemy 20 min/100°C/obr. 4 lub tak jak podaje opakowanie.
  12. Na koniec posypujemy poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki. ☺

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close