Zdrowy dzieciakZupy
Delikatny krem z białych warzyw
Brak pomysłu na zupę? Weekendy kojarzą się głównie z rosołem, krupnikiem i pomidorówką? 🙂 Troche to zadziwiające, bo zupy można zrobić praktycznie z wszystkiego – zwłaszcza kremy. Są zdrowe, odżywcze i bardzo szybkie w przygotowaniu. Krem z białych warzyw jest jednym z pomysłów. Z tym przepisem można kombinować, ważne jest, aby dodawać wszystko co białe – co tylko masz w lodówce. A najlepsze jest to, że niezależnie od kombinacji, krem zawsze smakuje. 🙂 Poniżej nasza ulubiona wersja – delikatna, rozpływająca się w ustach i uwielbiana przez dzieciaki.
SKŁADNIKI:
- Cukinia – 1 szt.
- Pietruszka – 1 szt.
- Seler – 1/2 szt.
- Cebula – 2-3 szt.
- Ziemniak – 1 szt.
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Gałka muszkatołowa – 2-3 szczypty
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Szatkujemy cebulę i podsmażamy ją w garnku na maśle klarowanym.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Im drobniej pokroimy, tym szybciej będą gotowe i miękkie.
- Zalewamy wszystko wodą do poziomu warzyw.
- Gotujemy przez około 20 minut.
- Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Możemy dodać jeszcze łyżeczkę masła klarowanego, zapewni to jeszcze lepszy smak.
- Blendujemy wszystko na gładki krem. Jeżeli wyjdzie za gęsty, dolewamy trochę wody. Gotowe!
Smacznego!