Brak pomysłu na zupę? Weekendy kojarzą się głównie z rosołem, krupnikiem i pomidorówką? 🙂 Troche to zadziwiające, bo zupy można zrobić praktycznie z wszystkiego – zwłaszcza kremy. Są zdrowe, odżywcze i bardzo szybkie w przygotowaniu. Krem z białych warzyw jest jednym z pomysłów. Z tym przepisem można kombinować, ważne jest, aby dodawać wszystko co białe – co tylko masz w lodówce. A najlepsze jest to, że niezależnie od kombinacji, krem zawsze smakuje. 🙂 Poniżej nasza ulubiona wersja – delikatna, rozpływająca się w ustach i uwielbiana przez dzieciaki.

SKŁADNIKI:
  • Cukinia – 1 szt.
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Seler – 1/2 szt.
  • Cebula – 2-3 szt.
  • Ziemniak – 1 szt.
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa – 2-3 szczypty
  • Sól
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szatkujemy cebulę i podsmażamy ją w garnku na maśle klarowanym.
  2. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Im drobniej pokroimy, tym szybciej będą gotowe i miękkie.
  3. Zalewamy wszystko wodą do poziomu warzyw.
  4. Gotujemy przez około 20 minut.
  5. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  6. Możemy dodać jeszcze łyżeczkę masła klarowanego, zapewni to  jeszcze lepszy smak.
  7. Blendujemy wszystko na gładki krem. Jeżeli wyjdzie za gęsty, dolewamy trochę wody. Gotowe!

Smacznego!