Zdrowy dzieciakZupy

Delikatny krem z białych warzyw

Brak pomysłu na zupę? Weekendy kojarzą się głównie z rosołem, krupnikiem i pomidorówką? 🙂 Troche to zadziwiające, bo zupy można zrobić praktycznie z wszystkiego – zwłaszcza kremy. Są zdrowe, odżywcze i bardzo szybkie w przygotowaniu. Krem z białych warzyw jest jednym z pomysłów. Z tym przepisem można kombinować, ważne jest, aby dodawać wszystko co białe – co tylko masz w lodówce. A najlepsze jest to, że niezależnie od kombinacji, krem zawsze smakuje. 🙂 Poniżej nasza ulubiona wersja – delikatna, rozpływająca się w ustach i uwielbiana przez dzieciaki.

SKŁADNIKI:
  • Cukinia – 1 szt.
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Seler – 1/2 szt.
  • Cebula – 2-3 szt.
  • Ziemniak – 1 szt.
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa – 2-3 szczypty
  • Sól
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szatkujemy cebulę i podsmażamy ją w garnku na maśle klarowanym.
  2. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Im drobniej pokroimy, tym szybciej będą gotowe i miękkie.
  3. Zalewamy wszystko wodą do poziomu warzyw.
  4. Gotujemy przez około 20 minut.
  5. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  6. Możemy dodać jeszcze łyżeczkę masła klarowanego, zapewni to  jeszcze lepszy smak.
  7. Blendujemy wszystko na gładki krem. Jeżeli wyjdzie za gęsty, dolewamy trochę wody. Gotowe!

Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close