Obiady
Jaglana tarta z grzybami i kapustą
Tarta ta jest dla nas miłym zaskoczeniem. Ciasto wychodzi genialne i jest dość łatwe w przyrządzeniu w porównaniu do tradycyjnego kruchego ciasta. 🙂 Idealna do czerwonego barszczu zamiast krokietów czy też kapuśniaczków. W sam raz na Święta i nie tylko, dla wszystkich miłośników grzybów i kapusty! 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- Kasza jaglana* – 175 g
- Mąka z amarantusa – 80 g (opcjonalnie można użyć więcej mąki jaglanej)
- Masło klarowane Ghee – 80 g
- Jajka – 2 szt.
- Sól himalajska – 1/2 łyżeczki
- Kminek – 1 łyżeczka
* Do przygotowania nie w Thermomix należy użyć gotowej mąki jaglanej.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- Kapusta kiszona – 300 g
- Suszone grzyby – 30 g
- Masło klarowane – 3 łyżki
- Cebula – 1 duża sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
Przygotowanie farszu:
- Grzyby moczymy na noc, a następnego dnia gotujemy przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie kapustę kiszoną przelewamy wodą i wyciskamy na sitku. Szatkujemy.
- Kapustę i grzyby dusimy razem z cebulką z dostatkiem soli, pieprzu i masła klarowanego. Farsz doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i dobrze mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy.
- Następnie ciasto przekładamy do tortownicy i wsadzamy do lodówki na 15 minut po czym zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Na tartę wykładamy farsz i ponownie zapiekamy w temperaturze 180°C przez następne 5 minut.
Przygotowanie ciasta na Thermomix:
- Do naczynia miksującego wsypujemy kaszę jaglaną i miksujemy 20 s/obr. 10.
- Dodajemy masło klarowane, jajka, mąkę z amarantusa, sól i kminek. Wszystko mieszamy 10 s/obr 5.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm i równo rozkładamy. Wsadzamy do lodówki na około 15 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy tartę przez około 15 minut lub aż ciasto się zarumieni.
- Wykładamy farsz na tartę i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 5 minut.
- Tartę najlepiej jest podawać w towarzystwie naszego Czerwonego Barszczu. 🙂
Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂