Obiady

Jaglana tarta z grzybami i kapustą

Tarta ta jest dla nas miłym zaskoczeniem. Ciasto wychodzi genialne i jest dość łatwe w przyrządzeniu w porównaniu do tradycyjnego kruchego ciasta. 🙂 Idealna do czerwonego barszczu zamiast krokietów czy też kapuśniaczków. W sam raz na Święta i nie tylko, dla wszystkich miłośników grzybów i kapusty! 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • Kasza jaglana* – 175 g
  • Mąka z amarantusa – 80 g (opcjonalnie można użyć więcej mąki jaglanej)
  • Masło klarowane Ghee – 80 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Sól himalajska – 1/2 łyżeczki
  • Kminek – 1 łyżeczka

* Do przygotowania nie w Thermomix należy użyć gotowej mąki jaglanej.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • Kapusta kiszona – 300 g
  • Suszone grzyby – 30 g
  • Masło klarowane – 3 łyżki
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
Przygotowanie farszu:
  1. Grzyby moczymy na noc, a następnego dnia gotujemy przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie kapustę kiszoną przelewamy wodą i wyciskamy na sitku. Szatkujemy.
  3. Kapustę i grzyby dusimy razem z cebulką z dostatkiem soli, pieprzu i masła klarowanego. Farsz doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i dobrze mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy.
  2. Następnie ciasto przekładamy do tortownicy i wsadzamy do lodówki na 15 minut po czym zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  3. Na tartę wykładamy farsz i ponownie zapiekamy w temperaturze 180°C przez następne 5 minut.
Przygotowanie ciasta na Thermomix:
  1. Do naczynia miksującego wsypujemy kaszę jaglaną i miksujemy 20 s/obr. 10.
  2. Dodajemy masło klarowane, jajka, mąkę z amarantusa, sól i kminek. Wszystko mieszamy 10 s/obr 5.
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm i równo rozkładamy. Wsadzamy do lodówki na około 15 minut.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy tartę przez około 15 minut lub aż ciasto się zarumieni.
  5. Wykładamy farsz na tartę i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 5 minut.
  6. Tartę najlepiej jest podawać w towarzystwie naszego Czerwonego Barszczu. 🙂

Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close