DeseryZdrowy dzieciak
Świąteczne pierniczki gryczano-jaglane
Święta tuż tuż, a przecież nie ma świąt bez pierniczków. Te są bardzo aromatyczne, maja dużo cynamonu i przypraw. Zrobione są z mąki gryczanej i jaglanej, które idealnie nadają się do wyczarowania pierniczków bezglutenowych. 🙂 Robienie ich w rodzinnym gronie to sama przyjemność.
SKŁADNIKI (2 blachy w piekarniku):
- Mąka gryczana – 200 g
- Mąka jaglana – 200 g
- Olej kokosowy – 6 łyżek (ok. 120 g)
- Ksylitol lub erytrol – 150 g
- Jajka – 3 szt.
- Cynamon – 2 łyżki
- Kardamon – 1 łyżeczka
- Imbir – 1 łyżeczka
- Goździki mielone – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
- Soda oczyszczona – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy.
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki używając ulubionych foremek.
- Układamy pierniczki na blasze i pieczemy przez 15 min.
- Kiedy pierniczki przestygną, wkładamy je do pudełka i czekamy na Święta. 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- W Thermomix możemy zmielić kaszę jaglaną i gryczaną na mąkę 10 s/obr.10. Dodać można również goździki do zmielenia.
- Do mąk dodajmy resztę składników. Wyrabiamy ciasto 20-30 s/obr. wsteczne 5.
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki używając ulubionych foremek.
- Układamypierniczki na blasze i pieczemy przez 15 min.
- Kiedy pierniczki przestygną, wkładamy je do pudełka i czekamy na Święta 🙂
Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! 🙂