DeseryZdrowy dzieciak

Świąteczne pierniczki gryczano-jaglane

Święta tuż tuż, a przecież nie ma świąt bez pierniczków. Te są bardzo aromatyczne, maja dużo cynamonu i przypraw. Zrobione są z mąki gryczanej i jaglanej, które idealnie nadają się do wyczarowania pierniczków bezglutenowych. 🙂 Robienie ich w rodzinnym gronie to sama przyjemność.

SKŁADNIKI (2 blachy w piekarniku):
  • Mąka gryczana – 200 g
  • Mąka jaglana – 200 g
  • Olej kokosowy – 6 łyżek (ok. 120 g)
  • Ksylitol lub erytrol – 150 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Cynamon – 2 łyżki
  • Kardamon – 1 łyżeczka
  • Imbir – 1 łyżeczka
  • Goździki mielone – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Soda oczyszczona – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃.
  4. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki używając ulubionych foremek.
  6. Układamy pierniczki na blasze i pieczemy przez 15 min.
  7. Kiedy pierniczki przestygną, wkładamy je do pudełka i czekamy na Święta. 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. W Thermomix możemy zmielić kaszę jaglaną i gryczaną na mąkę 10 s/obr.10. Dodać można również goździki do zmielenia.
  2. Do mąk dodajmy resztę składników. Wyrabiamy ciasto 20-30 s/obr. wsteczne 5.
  3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃.
  5. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
  6. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki używając ulubionych foremek.
  7. Układamypierniczki na blasze i pieczemy przez 15 min.
  8. Kiedy pierniczki przestygną, wkładamy je do pudełka i czekamy na Święta 🙂

Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! 🙂

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close