Zupy

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Jest to nasz ulubiony krem – szybki, łatwy i bardzo smaczny. Uwielbiamy go za kolor, smak i wartości odżywcze. W połączeniu z uspokajającą naturą zielonych kiełków wprowadzi wspaniałą harmonię w nasze życie.

Jeśli tak jak i my jesteście fanami zupek, zapraszamy do zaglądnięcia do naszej zakładki z Zupami od Food Harmony 🙂

Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jarpierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar

detoks sokowy

SKŁADNIKI:
  • Bulion warzywny lub rosół – 0,5 litra
  • Pomidory malinowe – 4-5 duże szt.
  • Czerwone papryka – 2 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebula – 2 małe sztuki
  • Masło klarowane Ghee lub olej kokosowy Extra Virgin -1 łyżeczka
  • Chili – szczypta
  • Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Paprykę dokładnie myjemy i wkładamy do piekarnika na papierze pergaminowym. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
  2. Czekamy, aż papryka ostygnie i obieramy ją ze skórki, a potem kroimy na kawałki.
  3. W międzyczasie szatkujemy cebulkę i podduszamy ją na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
  4. Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki.
  5. Dodajemy je do cebulki, doprawiamy solą i dusimy razem, aż wszystko będzie miękkie.
  6. Do garnka wlewamy bulion i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
  7. Blendujemy wszystko na gładki krem. Bardzo ważne jest, aby dodać świeżego czosnku do kremu, gdyż w ten sposób zachowa jak najwięcej swoich leczniczych właściwości.
  8. Krem podajemy z pestkami dyni lub posypujemy kiełkami.
    Smacznego 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
  2. Paprykę myjemy, przekrawamy na połówki i wydrążamy środek.
  3. Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż skórka zacznie odchodzić. Wyjmujemy paprykę z piekarnika, czekamy, aż papryka ostygnie i obrieramy ją ze skórki.
  4. Do naczynia miksującego wkladamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, rozdrabniamy 3 s/obr. 5, zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  5. Dodajemy masło klarowane i dusimy 4 min/120°C/obr. 1.5.
  6. W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w ćwiartki.
  7. Przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy obraną paprykę, wlewam wodę, doprawiamy solą i chili. Gotuejmy 15 min/100°C/obr. 1.
  8. Na koniec miksujemy 30 s/obr. 10.
  9. Podajemy z pestkami dyni lub posypujemy kiełkami.
    Smacznego 🙂

 

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close