
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Jest to nasz ulubiony krem – szybki, łatwy i bardzo smaczny. Uwielbiamy go za kolor, smak i wartości odżywcze. W połączeniu z uspokajającą naturą zielonych kiełków wprowadzi wspaniałą harmonię w nasze życie.
Jeśli tak jak i my jesteście fanami zupek, zapraszamy do zaglądnięcia do naszej zakładki z Zupami od Food Harmony 🙂
Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jar, pierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar
SKŁADNIKI:
- Bulion warzywny lub rosół – 0,5 litra
- Pomidory malinowe – 4-5 duże szt.
- Czerwone papryka – 2 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Cebula – 2 małe sztuki
- Masło klarowane Ghee lub olej kokosowy Extra Virgin -1 łyżeczka
- Chili – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę dokładnie myjemy i wkładamy do piekarnika na papierze pergaminowym. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
- Czekamy, aż papryka ostygnie i obieramy ją ze skórki, a potem kroimy na kawałki.
- W międzyczasie szatkujemy cebulkę i podduszamy ją na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
- Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki.
- Dodajemy je do cebulki, doprawiamy solą i dusimy razem, aż wszystko będzie miękkie.
- Do garnka wlewamy bulion i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Blendujemy wszystko na gładki krem. Bardzo ważne jest, aby dodać świeżego czosnku do kremu, gdyż w ten sposób zachowa jak najwięcej swoich leczniczych właściwości.
- Krem podajemy z pestkami dyni lub posypujemy kiełkami.
Smacznego 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
- Paprykę myjemy, przekrawamy na połówki i wydrążamy środek.
- Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż skórka zacznie odchodzić. Wyjmujemy paprykę z piekarnika, czekamy, aż papryka ostygnie i obrieramy ją ze skórki.
- Do naczynia miksującego wkladamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, rozdrabniamy 3 s/obr. 5, zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy masło klarowane i dusimy 4 min/120°C/obr. 1.5.
- W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w ćwiartki.
- Przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy obraną paprykę, wlewam wodę, doprawiamy solą i chili. Gotuejmy 15 min/100°C/obr. 1.
- Na koniec miksujemy 30 s/obr. 10.
- Podajemy z pestkami dyni lub posypujemy kiełkami.
Smacznego 🙂