Zupy
Krem z zielonych szparagów
Przepisów na szparagi ciąg dalszy. Ponieważ zupy uwielbiamy, nie obeszłoby się bez kremu ze szparagów. Nasza wersja urozmaicona jest gałką muszkatołową i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi. Można je pominąć w przepisie, choć przyznamy, że nadają one potrawom lekko serowego smaku. A dla nas – osób nie jedzących nabiału – smak sera to jeden z tych, za którym najczęściej tęsknimy. 🙂 Według nas ten smak idealnie komponuje się ze szparagami. A o tym dlaczego warto jeść szparagi przeczytacie TUTAJ.
„ Szparagi – naturalny afrodyzjak
SKŁADNIKI:
- Zielone szparagi – 2 pęczki
- Cebula – 1 szt. (100 g)
- Ziemniaki – 2 szt. (120 g)
- Czosnek – 1 ząbek
- Masło klarowane -1 łyżka
- Bulion – 800 ml
- Gałka muszkatołowa – 2-3 szczypty
- Sól himalajska– szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek obieramy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy masło klarowane i dusimy kilka minut, aż cebulka się zarumieni.
- Szparagi płuczemy, odłamujemy twarde i grube końce – szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Następnie kroimy je na kawałki.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Szparagi i ziemniaki dodajemy do garnka. Dusimy kilka minut.
- Dodajemy 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 15-20 min.
- Na koniec miksujemy wszystko na gładki krem.
- Podajemy posypane gałka muszkatołową, płatkami drożdżowymi i migdałami.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego przekładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Miksujemy 3 s/obr. 5.
- Dodajemy masło klarowane. Dusimy 4 min/120°C/obr. 1,5.
- Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde i grube końce – szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Kroimy szparagi na kawałki.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Szparagi i ziemniaki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy 12 min/120°C/obr. 1,5.
- Na koniec miksujemy na gładki krem 30 s/obr. 10.
- Podajemy posypane gałką muszkatołową, płatkami drożdżowymi i migdałami.