Obiady
Leczo wegetariańskie z cukinią
Leczo to prosta potrawa z papryki, cebuli, pomidorów i kiełbasy, pochodząca z kuchni węgierskiej. W naszej wersji wegetariańskiej kiełbasę zamieniłyśmy na cukinię. Jest to łatwe danie jednogarnkowe, które najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego warto jest zawsze przyrządzić go trochę więcej. W naszym przepisie przygotowujemy dużo leczo. 🙂 Część jemy od razy, część na następny dzień, a jak coś zostanie to pasteryzujemy w słoiczkach na zimę.
SKŁADNIKI:
- Biała papryka – 1 kg
- Czosnek – 3-5 ząbków
- Pomidory – 1,5 kg
- Papryczka chili – 1 szt.
- Cukinia – 2 szt.
- Cebula – 5 szt.
- Czosnek – 3-5 ząbków
- Oliwa – do duszenia
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Płatki chilli – szczpyta
- Cytryna – 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy w dużym garnku na oliwie z odrobiną soli, aż zmięknie.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i razem podduszamy, aż papryka zmięknie.
- Dodajemy drobno posiekaną i bez pestekjedną papryczkę chili.
Jeśli nie lubicie ostrych potraw, można chili pominąć. - Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do garnka z cebulą i papryką.
- Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż pomidory puszczą sok i zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy.
- Następnie, na sam koniec, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy przez około 5 minut.
- Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Można wkropić jeszcze odrobinę soku z cytryny.
- Każdą porcję doprawiamy świeżym czosnkiem wyciśniętym przez praskę. W taki sposób (bez obróbki termicznej) czosnek zachowuje najwięcej swoich zdrowotnych właściwości.
Właściwości lecznicze czosnku:
- Naturalny antybiotyk, wpierający naszą dobrą florę bakteryjną
- Hamuje rozwój bakterii
- Niszczy pasożyty jelit
- Zwalcza infekcje
- Obniża ciśnienie krwi
- Wspomaga trawienia
- Chroni przed zawałem i udarem
- Działanie antynowotworowe
- Działanie odmładzające