Czy wiecie, że buraki to bardzo dobra podstawa do deserów? 🙂 Dzięki nim stają się one zdrowsze i bardziej odżywcze. W połączeniu z kakao można wyczarować pyszne brownie.
Jest to świetny pomysł na deser, ale również na przekąskę do pracy. Jest również bardzo sycące, a dzięki burakom zaspokoi nasze zachcianki na słodkie na długi czas. ????
SKŁADNIKI:
- Ugotowane buraki – 500 g
- Mąka ryżowa – 150 g
- Olej kokosowy – 4 łyżki
- Karob – 1 łyżka
- Kakao – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżka
- Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
- Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Wszystkie składniki miksujemy na gładko. Do przepisu można użyć również kupionych w sklepie ugotowanych buraków.
- Masę przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć brytfanki do pieczenia chleba (keksówki) lub jakiejkolwiek kwadratowej o podobnych wymiarach.
- Pieczemy przez około 50 minut.
Brownie najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Przepis znajdziesz w Raw tarta z suszonych śliwek.