Przekąski

Meksykańskie nachos

Uwielbiam kuchnię meksykańska i jej przyprawy. Połączenie chili, suszonych pomidorów i cebuli wraz z ziołami i czosnkiem przy tej obróbce jest idealne. Dodatkowo świeża kolendra i mamy wspaniały dodatek do sosów i dipów lub guacamole. Krakersy te można przechowywać ponad miesiąc w zamkniętym szklanym pojemniku. Idealnie nadają się jako dodatek do sałatek lub na przekąskę do pracy lub w podróży.

Dzienna porcja błonnika pokarmowego

Dlaczego warto jeść błonnik pokarmowy

  1. Spowalnia proces przesuwania się miazgi pokarmowej w układzie trawiennym, co pozwala na stopniowe wchłanianie się wartości odżywczych
  2. Wiąże nadmiar kwasów tłuszczowych, żółci, cholesteloru, metali ciężkich i substancji rakotwórczych umożliwiając lepsze ich wydalenie
  3. W połączeniu z wodą daje nam uczucie sytości, zmniejsza apetyt, a dodatkowo korzystnie wpływa na lepszy metabolizm i nadwagę
  4. Obniża indeks glikemiczny posiłków
  5. Zmniejsza poziom insuliny i stabilizuje poziom cukru we krwi
SKŁADNIKI (wkład do suszarki):
  • Siemię lniane namoczone w wodzie – 200 g
  • Pestki dyni – 1/2 szklanki
  • Cebula – 2 średnie szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Płatki chili – 1 łyżka
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Pomidory suszone – 1 szklanka
  • Sok z limonki
  • Świeża kolendra – 1 pęczek
  • Suszone oregano – 1 łyżka
 PRZYGOTOWANIE:
  1. Siemię lniane moczymy w ciepłej wodzie przez przynajmniej 3 godziny tak, aby woda zamieniła się na kisielową konsystencję. Można je również namoczyć na noc.
    Warto jest także namoczyć pestki dyni i suszone pomidory przynajmniej na przez godziny.
  2. Blendujemy połowę siemienia lnianego na papkę, a połowę zostawiamy.
  3. Do papki dodajemy cebulę, czosnek, pestki dyni, paprykę, sok z limonki, suszone oregano i wszystko razem blendujemy na papę.
  4. Następnie szatkujemy suszone pomidory i kolendrę. Łączymy je z papką z siemienia lnianego i namoczonym siemieniem lnianym.
  5. Wszystko razem mieszamy.
  6. Na papierze pergaminowym wykładamy w suszarce cienkie warstwy.
    Suszymy przez minimum 8 godzin lub aż do wyschnięcia.

Meksykańskie nachos

Meksykańskie nachos

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close