Przekąski
Meksykańskie nachos
Uwielbiam kuchnię meksykańska i jej przyprawy. Połączenie chili, suszonych pomidorów i cebuli wraz z ziołami i czosnkiem przy tej obróbce jest idealne. Dodatkowo świeża kolendra i mamy wspaniały dodatek do sosów i dipów lub guacamole. Krakersy te można przechowywać ponad miesiąc w zamkniętym szklanym pojemniku. Idealnie nadają się jako dodatek do sałatek lub na przekąskę do pracy lub w podróży.
Dzienna porcja błonnika pokarmowego
Dlaczego warto jeść błonnik pokarmowy
- Spowalnia proces przesuwania się miazgi pokarmowej w układzie trawiennym, co pozwala na stopniowe wchłanianie się wartości odżywczych
- Wiąże nadmiar kwasów tłuszczowych, żółci, cholesteloru, metali ciężkich i substancji rakotwórczych umożliwiając lepsze ich wydalenie
- W połączeniu z wodą daje nam uczucie sytości, zmniejsza apetyt, a dodatkowo korzystnie wpływa na lepszy metabolizm i nadwagę
- Obniża indeks glikemiczny posiłków
- Zmniejsza poziom insuliny i stabilizuje poziom cukru we krwi
SKŁADNIKI (wkład do suszarki):
- Siemię lniane namoczone w wodzie – 200 g
- Pestki dyni – 1/2 szklanki
- Cebula – 2 średnie szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Płatki chili – 1 łyżka
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Pomidory suszone – 1 szklanka
- Sok z limonki
- Świeża kolendra – 1 pęczek
- Suszone oregano – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Siemię lniane moczymy w ciepłej wodzie przez przynajmniej 3 godziny tak, aby woda zamieniła się na kisielową konsystencję. Można je również namoczyć na noc.
Warto jest także namoczyć pestki dyni i suszone pomidory przynajmniej na przez godziny. - Blendujemy połowę siemienia lnianego na papkę, a połowę zostawiamy.
- Do papki dodajemy cebulę, czosnek, pestki dyni, paprykę, sok z limonki, suszone oregano i wszystko razem blendujemy na papę.
- Następnie szatkujemy suszone pomidory i kolendrę. Łączymy je z papką z siemienia lnianego i namoczonym siemieniem lnianym.
- Wszystko razem mieszamy.
- Na papierze pergaminowym wykładamy w suszarce cienkie warstwy.
Suszymy przez minimum 8 godzin lub aż do wyschnięcia.