
Pesto bazyliowe ze słonecznikiem
Jak własna bazylia z ogródka, to również własne domowe pesto – w naszej wersji z ziarnami słonecznika. 🙂 Proste i do przygotowania w kilka minut. Takie pesto można trzymać w lodówce aż 5 -7 dni lub można zamrozić i przechowywać nawet do kilku miesięcy. Idealnie sprawdza się nie tylko do sałatek, ale również do makaronów, omletów warzywnych czy nawet kanapek. Nada wszystkiemu pysznego smaku i mocno bazyliowego aromatu. 🙂
Wskazówka: przelej pesto do pojemniczków na lód i zamróź. Kiedy będzie trzeba zrobić coś szybkiego na lunch czy kolację, wrzuć kilka kosteczek pesto na patelnię, dodaj ugotowany makaron i danie gotowe. 🙂
domowe smakuje najlepiej
SKŁADNIKI:
- Świeża bazylia – 2 garści
- Oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
- Nasiona słonecznika – 1 garść
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przekładamy do blendera np. Nutribullet i miksujemy przez kilka sekund do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Smacznego!