Kolagen – dla piękna i zdrowia
Słowo kolagen wywodzi się z greckiego: cola – klej oraz genno – rodzić. „Klejorody” to określenie, które bardzo dobrze oddaje funkcje kolagenu. Jest on białkiem, które klei, spaja elementy komórkowe, prowadząc do formowania z nich tkanek i narządów.
Pewnie już nie raz słyszałaś o kolagenie jako składniku kremów do twarzy i produktów piękności, ale tak naprawdę kolagen to naturalne białko budujące nasz organizm. Jest on nie tylko składnikiem naszej skóry, ale buduje niemal wszystkie organy ludzkiego ciała. To najważniejsze białko w naszym organizmie, ponieważ stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego, 70% masy białek skóry, 30-60% kości, 99% białka oka i jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby zachować jak najlepszą strukturę i wydolność kolagenu przez całe nasze życie. Przestańmy więc myśleć o nim wyłącznie jak o siatce proteinowej, zabezpieczającej twarz przed zmarszczkami. Kolagen jest wspaniały na włosy, stawy, wspomaga odbudowę nieszczelnych jelit, poprawia metabolizm, zwiększa energię, wzmacnia paznokcie, zęby i kości, a przy tym ma właściwości odnawiania i regenerowania składników ciała.
Czego jeszcze można się spodziewać po kolagenie?
- tworzy na powierzchni skóry właściwej film zatrzymujący wodę
- oddaje polipeptydy i aminokwasy do przestrzeni pozakomórkowej skóry właściwej
- pobudza do działania poprzez stymulację, fibroblasty i keratynocyty
- uelastycznia i zwiększa naskórek
- wygładza mniejsze istniejące zmarszczki tzw. starcze
- ujędrnia i nawilża skórę
- spowalnia procesy starzenia się skóry
- pomaga w większości przypadków trądzika młodzieńczego
- pomaga w większości przypadków trądzika różowatego
- wspomaga leczenie cellulitu
- rewelacyjnie likwiduje skutki ukąszeń i użądleń przez owady
- rewelacyjnie likwiduje odparzenia, zasinienia, zaczątki odleżyn
- rewelacyjnie likwiduje skutki drobnych oparzeń, otarć i stłuczeń
- likwiduje objawy większości schorzeń paznokci
- regeneruje i wzmacnia włosy
- zatrzymuje proces siwienia
- wzmaga obronę immunologiczną narządów rodnych
- likwiduje ostrogę piętową
- spłyca bruzdy trapezowe
- niweluje zaskórniki
- rozjaśnia plamy „starcze” i znamiona barwnikowe
- przynosi ulgę w nerwobólach i przewlekłym zapaleniu kości
- obniża odczynowość skóry
- przyspiesza spalanie kwasu mlekowego w mięśniach
- wspomaga leczenie żylaków podudzi
- zmiękcza brzegi starych blizn i wygładza nowe blizny
- wspomaga leczenie skóry alergicznej
- zapobiega rozstępom
- koi bóle kostne, stawowe, artretyczne i reumatyczne
- spowalnia zrzeszotnienie kości w początkach osteoporozy
- likwiduje obrzęki
- likwiduje zmiany zapalne skóry
- hamuje rozszerzania naczyń włosowatych i „pajączki”
- likwiduje zmiany troficzne
- stanowi profilaktykę dla jednego z najzłośliwszych nowotworów – czerniaka
- przyspiesza rehabilitacje po złamaniach, skręceniach, po porodzie
- regeneruje błoną śluzową pochwy
- zapobiega grzybicy
- zatrzymuje łysienie plackowate
- wspomaga leczenie chorób białka oka
- poprawia krążenie żylne i tętnicze
- łagodzi bóle kręgosłupa
- reguluje nadpotliwość
Kiedy procesy naprawcze nie są w stanie nadążyć za procesami degradacji najważniejszego białka jakim jest kolagen, wówczas zaczynamy chorować, gorzej się czujemy, źle wyglądamy, szybciej się męczymy, słabiej widzimy, krótko mówiąc zaczynamy się starzeć!
Gdy jesteśmy młodzi mamy dużą zdolność do produkowania kolagenu samoczynnie. Właśnie dlatego dzieci mają piękne, lśniące włosy i gładką cerę. Niestety z wiekiem zdolność produkowania kolagenu zanika, dlatego powinniśmy dostarczać go sami. Kiedy przekroczymy 30 rok życia włókna kolagenowe znajdujące się pod skórą regenerują się coraz wolniej, rozpoczyna się zanik gruczołów łojowych i potowych oraz postępujące wysychanie i wiotczenie skóry. Zmniejszona produkcja kolagenu prowadzi do pojawienia się oznak starzenia, najczęściej w postaci zmarszczek, a nawet osteoporozy. U kobiet wchodzących w okres menopauzy, poziom kolagenu potrafi obniżyć się nawet o 30% w przeciągu niespełna roku. Kiedy gospodarka hormonalna spowalnia swoje procesy, zazwyczaj około 60 roku życia, odnowa kolagenu ustaje. Skutki widoczne są gołym okiem. Zaczynamy chorować, pojawiają się bóle stawów i kości, a skóra staje się sucha i pomarszczona. Stąd też należy stale dbać o stan kolagenu w naszym organizmie.
Jest wiele sposobów dostarczania naszemu organizmowi kolagenu. Można nabyć go w postaci suplementów diety, ale te dobrej jakości są zazwyczaj bardzo drogie i ciężko dostępne. Znajdziesz go również w produktach kosmetycznych, ale można go także dostarczyć w naturalny sposób. I tu ważną rolę odgrywa nasz tradycyjny rosół. Jest on najlepszym, najprostszym i chyba najtańszym źródłem kolagenu jaki możemy sobie zafundować.
Rosół
Już od dawien dawna nasze babcie gotowały rosół, przekazując jego recepturę z pokolenia na pokolenie. Nie bez przyczyny sięgamy po niego, gdy jesteśmy chorzy i potrzebujemy się wzmocnić, gdyż jest to istna skarbnica odżywcza i regenerująca cały nasz organizm.
Jest wiele receptur gotowania rosołu i pewnie co rodzina, to inna tradycja, ale tak naprawdę jakikolwiek wywar gotowany na kościach lub rybach, dostarczy nam tak potrzebnego kolagenu. Poprzez bardzo długie gotowanie na małym ogniu uzyskamy najwięcej składników odżywczych w naszym wywarze. Kości wołowe możemy gotować nawet do 48 godzin, kości z kurczaka ekologicznego do 24 godzin, a ryby wystarczy nawet do 2 godzin. Z racji tego, że wywar gotuje się długo, dobrym pomysłem jest, aby zrobić go więcej, a nadmiar zamrozić w postaci kostek do lodu. Będziemy go mogli później wykorzystać jako bazę do różnych zup, curry czy sosów. Warto również wzbogacać rosół o odżywcze, wspierające nasz organizm składniki. Więcej na ten temat znajdziesz tu: Tajski eliksir.
Jakie zalety ma rosół?
- pomaga w odbudowie nieszczelnych jelit
- idealny w zwalczaniu nietolerancji pokarmowych i alergii
- wpływa na odbudowę stawów
- zwalcza cellulit
- podnosi system odpornościowy
- sprawia, że Twoja skóra wygląda pięknie i zachowuje młody wygląd
- wzmacnia włosy i paznokcie
- wspiera procesy detoksykacyjne organizmu
- przyspiesza metabolizm
- korzystnie wpływa na wątrobę
- zawiera ponad 19 łatwych do przyswojenia aminokwasów
Inne źródła kolagenu
Dobrym, naturalnym źródłem kolagenu są również galaretki i zupy z kurzych łapek, galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych oraz wszelkie ryby w galarecie. Potrawy te powinny regularnie gościć na naszych talerzach.
Chcąc zapewnić sobie kolagen, oprócz wyżej wymienionych potraw, musimy pamiętać o spożywaniu zielonych warzyw, które są niezbędne w produkcji i wchłanianiu kolagenu. Warzywa takie jak szpinak, kapusta, czy jarmuż napakowane są luteiną i wspomogą ten proces. Zawierają dużo witaminy C, która jest także kluczowa w procesie wchłaniana kolagenu. Czasami wystarczy tylko zdrowa i zbilansowana dieta, aby produkcja kolagenu w naszym organizmie zwiększyła się.
Rezygnacja z alkoholu, papierosów i niezdrowych produktów oraz regularna aktywność fizyczna, to najlepszy sposób, by zadbać o wystarczającą ilość kolagenu w naszym organizmie, a co za tym idzie o lepsze zdrowie.
Suplementacja
Jeśli gotowanie nie jest Twoją pasją zawsze można dostarczyć kolagen w postaci suplementacji. Najnowszy sposób na pozyskiwanie kolagenu to pozyskiwanie go z rybich łusek. Kolagen rybi jest bliźniaczo podobny do kolagenu, z którego zbudowany jest nasz organizm, tworzą go praktycznie takie same aminokwasy.
Otóż zacząć trzeba od tego, że nasz „ludzki” kolagen nie jest nam dany raz na zawsze. W naszym organizmie zachodzi ciągła jego wymiana. Część obumiera, a na to miejsce produkujemy kolejny. Zajmują się tym komórki odpowiedzialne za budowę kolagenu czyli chondrocyty, fibroblasty i keranocyty. Oczywiście musimy dostarczać organizmowi składników do produkcji kolagenu czy aminokwasów. Czynimy to poprzez dostarczenie pożywienia bogatego w białko. Przykładowo komórki naszej skóry wymieniane są co 100-120 dni, a kolagen w kościach wymienia się przez rok. Trzeba o tym pamiętać, czekając na pierwsze widoczne efekty kuracji kolagenowej.
Detoksy
Bardzo interesujące są również detoksy kolagenowe połączone ze zbilansowanym planem odżywczym. Mówi się o nich jako jednych z najszybszych, najłatwiejszych i najtańszych sposobów odtruwania organizmu. Natychmiastowo pomagają wydalić toksyny z organizmu i odbudować nieszczelne jelita. Dodatkowo podniesiesz swoją odporność, oczyścisz wątrobę i dasz odpocząć jelitom, które cały czas pracują.
Każdy z nas chce być piękny, każdy chce być młody , każdy chce jak najdłużej żyć. Dlaczego zatem sam sobie nie pomożesz? Nasz organizm został obdarzony zdolnością do samo regeneracji, jeśli tylko w odpowiedni sposób o niego dbasz. Pamiętaj, że zdrowa, zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce, białka i produkty pełnoziarniste, aktywność fizyczna oraz zdrowy sen przyczyniają się do zwiększenia i utrzymania produkcji kolagenu. To z kolei przedłuży naszą młodość i zdrowie. Pamiętaj, że sam możesz zatrzymać czas i poprawić jakość swojego życia.