
Sałatki
Sałatka Falafel
Dla wszystkich fanów kuchni wegetariańskiej dziś u nas sałatka z falafelami czyli kotlecikami z cieciorki, które dotarły do nas z krajów Bliskiego Wschodu. Sałatki to jedne z naszych ulubionych dań w czasie upalnych dni. Idealnie nadają się na lunch do pracy, kolację, choć zdarza nam się też je jeść na śniadanie. 😉
W 100 g ciecierzycy znajduje się, aż 8,86 g białka.
Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a co za tym idzie licznych chorób serca, chorób wieńcowych czy zawału serca.
SKŁADNIKI:
- Roszponka – 100 g
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- Oliwki z paprykami peperoni – 10 szt.
- Ogórki – 2 szt.
- Sezam – 1 łyżeczka
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Falafel*
- Humus*
PRZYGOTOWANIE:
- Najlepiej jest zacząć od przygotowania humusu.
- Następnie pieczemy Falafel.
- Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy w suszarce do sałat.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
- Ogórki obieramy, a następnie, za pomocą wycinaczki do makaronów, robimy spaghetti. Można również użyć obieraczki do ziemniaków i uzyskacie wtedy ogórkowe wstążki. ☺
- Wszystko rozkładamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą do smaku.
- Całość posypujemy sezamem.