Two wspaniałe arabskie danie często podawane jest wraz z „meze” – selektywnie wybranymi małymi przekąskami. Choć oryginalnie robione jest z kaszą kuskus, to w naszej wersji fit zastosowałyśmy komosę ryżową, która wspaniale się tutaj komponuje. Komosa jest lekkostrawna, bezglutenowa i niskokaloryczna. Jest to idealna sałatka do zabrania do pracy. Można sobie ją wzbogacić sosem czosnkowym, który wyśmienicie do niej pasuje. Osobiście lubimy dodać także pomidora i odrobinę natki pietruszki. 🙂
Arabski mix w wersji fit!
SKŁADNIKI:
- Komosa ryżowa (Quinoa) – 1 szklanka
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Cebulka dymka – 1 pęczek
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Ogórki – 3 małe szt.
- Biała rzepa – 1 szt.
DRESSING:
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową gotujemy przez około 20 minut w proporcji 1:2 z wodą (quinoa:woda). Cała woda powinna odparować. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Szczypiorek i dymkę siekamy, a kalarepę i ogórki trzemy na tarce na grubych oczkach.
- Czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
- Opcjonalnie możemy dodać posiekaną pietruszkę lub miętę i pomidora.
Pomidora najlepiej jest dodawać na świeżo, zaraz przed jedzeniem. - Całość mieszamy, skrapiamy cytryną i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!Jeżeli lubicie komosę ryżową koniecznie sprawdźcie również przepis na fit Paella z komosą ryżową i krewetkami.
Smacznego! 🙂