Sałatki
Sałatka z awokado i oleju z pestek dyni
To sałatka mojej siostry – to właśnie ona zrobiła mi ją po raz pierwszy i sałatka ta od razu wskoczyła na listę moich ulubionych. Pyszna, zdrowa i sycąca, a dodatkowo można ją jeszcze wzbogacić jajkiem gotowanym na miękko. 🙂 Pamiętajcie, że warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej 1/4 z naszego spożywanego jedzenia.
Jedz zdrowo i ciesz się życiem!
SKŁADNIKI:
- Rukola – 1 garść
- Sałata lodowa – 5 liści
- Awokado – 1 szt.
- Czerwona papryka – 1/2 szt.
- Ogórek – 1/2 szt.
- Pomidory – 1-2 szt.
- Pestki dyni – 2 łyżki
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka
- Czarny lub biały sezam – 1 łyżeczka
- Nasiona chia – 1 łyżeczka
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
DRESSING:
- Olej z pestek dyni
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki dyni podsmażamy na oleju kokosowym i odstawiamy do wystygnięcia.
- Sałatę i rukolę dokładnie myjemy, suszymy i szarpiemy na kawałki.
- Paprykę, pomidory, ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę.
- Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Owoc kroimy w kosteczkę.
- Wszystko razem mieszamy, dodajemy ostudzone pestki dyni, a następnie skrapiamy olejem z pestek dyni.
- Ozdabiamy nasionami chia i sezamem.
- Doprawiamy solą i pieprzem.