Sałatka z rukoli z sosem z jagód goji
Masz zachciankę na coś słodkiego, ale chcesz, aby było zdrowo i odżywczo? Zrób sałatkę z rukoli z dresingiem z jagód goji, a uzupełnisz potrzeby cukrów na dzień.
Udowodnione jest, że spożywanie miodu w ciągu dnia zmniejsza zachciankę na słodycze! A kiedy mamy zachciankę na słodycze? Po południu i wieczorem… Aby tego uniknąć, należy je dostarczyć wcześniej!
SKŁADNIKI:
- Rukola
- Pomidorki cherry
- Pestki dyni – 1 garść
- Jagody goji – 1 garść
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- Jagody goji – 1 łyżka
- Oliwa – 1/4 szklanki
- Sól – szczypta
- Sok z połówki cytryny
- Miód – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i mieszamy z rukolą, pestkami dyni oraz jagodami goji.
Jeśli mamy więcej czasu, to możemy pestki dyni uprażyć wcześniej na patelni. Będą bardziej aromatyczne. - Wszystkie składniki na dressing blendujemy.
- Sałatkę polewamy przed samym podaniem, aby liście rukoli były chrupkie.
Na zdrowie rukola!
Rukola – Afrodyzjak używany już w starożytnym Rzymie. Choć regionem pochodzenia rukoli są zazwyczaj kraje śródziemnomorskie, bez problemu można ją kupić w Polsce, nawet na lokalnych bazarach. Najlepsza jest świeża, w odmianie dzikiej. Spożycie już nawet 100 g zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i prawie połowę zapotrzebowania na witaminę A. Taka ilość to także 1/4 zapotrzebowania na witaminę C i foliany. Rukola jest również bogactwem cennych minerałów: wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo jest bardzo niskokaloryczna, więc można ją jeść do woli.
Jagody goji – nazywane są często eliksirem młodości, są bogate w antyoksydanty i składniki odżywcze. To bomba witaminy C.