Sałatki

Sałatka z rukoli z sosem z jagód goji

Masz zachciankę na coś słodkiego, ale chcesz, aby było zdrowo i odżywczo? Zrób sałatkę z rukoli z dresingiem z jagód goji, a uzupełnisz potrzeby cukrów na dzień.
Udowodnione jest, że spożywanie miodu w ciągu dnia zmniejsza zachciankę na słodycze! A kiedy mamy zachciankę na słodycze? Po południu i wieczorem… Aby tego uniknąć, należy je dostarczyć wcześniej!

SKŁADNIKI:
  • Rukola
  • Pomidorki cherry
  • Pestki dyni – 1 garść
  • Jagody goji – 1 garść
SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • Jagody goji – 1 łyżka
  • Oliwa – 1/4 szklanki
  • Sól – szczypta
  • Sok z połówki cytryny
  • Miód – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i mieszamy z rukolą, pestkami dyni oraz jagodami goji.
    Jeśli mamy więcej czasu, to możemy pestki dyni uprażyć wcześniej na patelni. Będą bardziej aromatyczne.
  2. Wszystkie składniki na dressing blendujemy.
  3. Sałatkę polewamy przed samym podaniem, aby liście rukoli były chrupkie.

Na zdrowie rukola!

Rukola – Afrodyzjak używany już w starożytnym Rzymie. Choć regionem pochodzenia rukoli są zazwyczaj kraje śródziemnomorskie, bez problemu można ją kupić w Polsce, nawet na lokalnych bazarach. Najlepsza jest świeża, w odmianie dzikiej. Spożycie już nawet 100 g zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i prawie połowę zapotrzebowania na witaminę A. Taka ilość to także 1/4 zapotrzebowania na witaminę C i foliany. Rukola jest również bogactwem cennych minerałów: wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo jest bardzo niskokaloryczna, więc można ją jeść do woli.
Jagody goji – nazywane są często eliksirem młodości, są bogate w antyoksydanty i składniki odżywcze. To bomba witaminy C.

 

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close