
Sałatki
Szybka sałatka z rukolą, kurczakiem i mango
Lekko słodka, lekko kwaśna, świeża, szybka, prosta, sycąca – sałatka, która zaspokoi Twój głód i zachcianki na słodkie. 🙂 Bardzo odżywcza bomba witamin i antyoksydantów, idealna na obiad, lunch czy do pracy.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Rukola – 100 g
- Kurczak – 1 pojedyncza pierś
- Mango – 1 szt.
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Czerwona cebulka – 1 szt.
- Figi – 6 szt.
- Świeża kolendra – 1 garść
- Oliwa z oliwek
- Cytryna – 1/2 szt.
- Syrop z agawy
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Chili – 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
Mix warzyw i owoców na piękny wygląd i wspaniałe samopoczucie! 🙂
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka przyprawiamy kurkumą, chili i solą. Polewamy oliwą i smażymy na patelni w całości z obu stron. Odkładamy na bok i czekamy, aż chwilę przestygie, a następnie kroimy w cienkie plastry.
- W międzyczasie kroimy również w plastry mango, paprykę i cebulkę. Figi przekrawamy na połówki.
- Na talerzu rozkładamy rukolę, plastry kurczaka, wszystkie pokrojone warzywa i figi.
- Posypujemy kolendrą.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek, syropem z agawy i sokiem z cytryny.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pychota! 🙂
Smacznego!