Obiady

Szybkie spaghetti prosto z Włoch

Jest to nasz ulubiony przepis na szybki makaron. Zrobisz go w zaledwie 10 minut. Jego wykonanie jest naprawdę proste i nie wymaga dużej ilości składników. Przywiozłam go dla Was z Włoch, gdzie uczyli mnie, że wszystkie sosy do makaronów powinny być proste i szybkie w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
  • Makaron spaghetti bezglutenowy
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1 filiżanka
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Płatki chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Gotujemy makaron al dente.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją i dodajemy posiekaną papryczkę chili i rozdrobniony czosnek. Podsmażamy chwilkę.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.
  4. Dodajemy makaron i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, żeby makaron wchłonął jeszcze troszkę oliwy i aromatu.
  6. Przekładamy na talerz i jemy. 🙂

Sos ten można wykorzystać do bezglutenowego makaronu spaghetti, ale bardzo dobrze komponuje się np. z makaronem z kaszy gryczanej.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close