Obiady
Szybkie spaghetti prosto z Włoch
Jest to nasz ulubiony przepis na szybki makaron. Zrobisz go w zaledwie 10 minut. Jego wykonanie jest naprawdę proste i nie wymaga dużej ilości składników. Przywiozłam go dla Was z Włoch, gdzie uczyli mnie, że wszystkie sosy do makaronów powinny być proste i szybkie w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- Makaron spaghetti bezglutenowy
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1 filiżanka
- Papryczka chili – 1 szt.
- Pietruszka – 1 pęczek
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól
- Pieprz
- Płatki chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Gotujemy makaron al dente.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją i dodajemy posiekaną papryczkę chili i rozdrobniony czosnek. Podsmażamy chwilkę.
- Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.
- Dodajemy makaron i posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, żeby makaron wchłonął jeszcze troszkę oliwy i aromatu.
- Przekładamy na talerz i jemy. 🙂
Sos ten można wykorzystać do bezglutenowego makaronu spaghetti, ale bardzo dobrze komponuje się np. z makaronem z kaszy gryczanej.