Waniliowy pudding ryżowy
Ten deser to spontaniczny przepis, który powstał tylko dlatego, że miałam w domu nadmiar ugotowanego ryżu. 🙂 I to jest właśnie sposób jak go wykorzystać tworząc coś, co je się oczami. 🙂 Taki pudding to idealny deser lub śniadanie. Można go przygotować więcej i wstawić do lodówki, a rano śniadanie jak znalazł – i do tego pyszne i sycące. W przepisie użyłyśmy truskawek, ponieważ mamy na nie teraz sezon, ale pasują tu praktycznie każde owoce. Na pewno będziemy próbować różnych wersji smakowych. 🙂 Zachęcamy do wypróbowania – pudding przetestowałam na całej rodzinie włącznie z dziećmi i zniknął w mig.
A wracając do tematu śniadań z lodówki, czyli takich które można przygotować wcześniej, to zerknijcie na ten przepis Bircher muesli. To również nasza perełeczka. 🙂
Wanilia – naturalny antydepresant i pomocnik w odchudzaniu
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Ugotowany ryż – 600 g
- Mleczko kokosowe – 300 ml
- Nasiona chia – 1 łyżka
- Sproszkowana wanilia lub ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- Truskawki (+ kilka do udekorowania) – 450 g
- Miód – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż przekładamy do garnka i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min.
- Ściągamy z ognia, dodajemy nasiona chia, wanilię i miód (my dodałyśmy 1 łyżkę). Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków/szklanek/miseczek. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc.
- Truskawki myjemy, odcinamy zielone końce i blendujemy na gładki krem. My dodałyśmy do nich miodu do smaku, ponieważ truskawki były jeszcze dość kwaśne.
- Pudding polewamy musem truskawkowym i dekorujemy kawałkami truskawek.
Smacznego!