DeseryŚniadaniaZdrowy dzieciak

Waniliowy pudding ryżowy

Ten deser to spontaniczny przepis, który powstał tylko dlatego, że miałam w domu nadmiar ugotowanego ryżu. 🙂 I to jest właśnie sposób jak go wykorzystać tworząc coś, co je się oczami. 🙂 Taki pudding to idealny deser lub śniadanie. Można go przygotować więcej i wstawić do lodówki, a rano śniadanie jak znalazł – i do tego pyszne i sycące. W przepisie użyłyśmy truskawek, ponieważ mamy na nie teraz sezon, ale pasują tu praktycznie każde owoce. Na pewno będziemy próbować różnych wersji smakowych. 🙂 Zachęcamy do wypróbowania – pudding przetestowałam na całej rodzinie włącznie z dziećmi i zniknął w mig.
A wracając do tematu śniadań z lodówki, czyli takich które można przygotować wcześniej, to zerknijcie na ten przepis Bircher muesli. To również nasza perełeczka. 🙂

Wanilia – naturalny antydepresant i pomocnik w odchudzaniu

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • Ugotowany ryż – 600 g
  • Mleczko kokosowe – 300 ml
  • Nasiona chia – 1 łyżka
  • Sproszkowana wanilia lub ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • Truskawki (+ kilka do udekorowania) – 450 g
  • Miód – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż przekładamy do garnka i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min.
  2. Ściągamy z ognia, dodajemy nasiona chia, wanilię i miód (my dodałyśmy 1 łyżkę). Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków/szklanek/miseczek. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc.
  3. Truskawki myjemy, odcinamy zielone końce i blendujemy na gładki krem. My dodałyśmy do nich miodu do smaku, ponieważ truskawki były jeszcze dość kwaśne.
  4. Pudding polewamy musem truskawkowym i dekorujemy kawałkami truskawek.

Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close