Chłodnik z botwinki

Na ten chłodnik czekamy cały rok! Świeża botwinka, koperek, cebulka dymka, a do tego mleczko kokosowe. Choć brzmi tu dziwne, uwierzcie to właśnie w nim jest sekret smaku chłodnika. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Botwinka – 2 pęczki
  • Cytryny – 1 szt.
  • Koperek – 1 pęczek
  • Cebulka dymka – 1 szt.
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Sok z buraka – 1 szklanka
  • Mleczko kokosowe*
  • Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Botwinkę, wszystkie warzywa i zioła moczymy w zimnej wodzie z sodą oczyszczoną przez około 15 minut.
  2. Buraczki z botwinki obieramy i kroimy na bardzo cienkie i drobniutkie kawałeczki. Liście z botwinki również kroimy w drobniutkie kawałeczki.
  3. Wszystko zakrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy zimną wodą do przykrycia. Podgrzewamy na małym ogniu przez około 20 minut, nie zagotowujemy.
  4. Dodajemy sok z buraka i sól do smaku, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  5. W między czasie szatkujemy koperek i cebulkę dymkę, a rzodkiewkę trzemy na tarce na grubych oczkach.
  6. Podajemy na zimno z mleczkiem kokosowym, a do smaku dodajemy koperku, cebulki dymki i rzodkiewki.

*Bardzo ważne jest, aby korzystać z mlek kokosowych w kartonie, gdyż mają one dużo lepsze składy niż te z puszki. Naszym ulubiony jest mleczko kokosowe firmy AROY-D, skład 60% ekstrakt z kokosa, woda. A smakuje jak kokosowa śmietanka. 🙂

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

 

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do świata naszych diet!

Sklep Food Harmony