Jeśli kochacie połączenie rabarbaru z truskawkami, ta tarta jest właśnie dla was. Bez glutenu, bez nabiału i cukru 🙂 Dla tych którzy mają obawy przed podejściem do zrobienia ciasta kruchego uwierzcie nam to jest naprawdę proste i łatwe, a do tego smaczniejsze niż tradycyjne ciasto kruche z mąki pszennej. Nie czekaj tylko podejmij wyzwanie, a miło wszystkich zaskoczysz i zbierzesz dużo komplementów 🙂
Jedzmy sezonowe owoce i warzywa
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE:
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki jaglanej
- 70 g ksylitolu
- 100 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- ½ szklanki wody
MASA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA:
- 6 łodyg rabarbaru
- ½ kg truskawek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ szklanki ksylitolu
KRUSZONKA:
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki mąki gryczanej
- ¾ szklanki płatków jaglanych
- 3 łyżki ksylitolu
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
CIASTO KRUCHE:
Mąkę gryczaną i jaglaną mieszam razem, dodajemy ksylitol, szczyptę soli oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy i dolewamy troszkę wody, aby ciasto się ładnie skleiło, ale nie było zbyt płynne. Dla ułatwienia ciasto kruche można wykonać w Thermomix lub blenderze, miksując na małych obrotach. Masę wykładamy do foremki i ugniatamy spód oraz boki tarty. Spód do tarty pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Następnie wykładamy go masą rabarbarowo–truskawkową, posypujemy kruszonką i pieczemy przez następne 15-20 minut.
MASA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA:
W międzyczasie przygotowujemy masę. Łodygi rabarbaru i truskawki namaczamy w wodzie z sodą oczyszczoną przez 20 minut. To pozwoli usunąć pestycydy.
Następnie rabarbar kroimy na małe kawałki o długości około 1cm.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy pokrojony rabarbar i dusimy przez około 20 minut lub do otrzymania kremowej konsystencji.
Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki truskawki.
Wszystko razem mieszamy, chwilę dusimy i przekładamy na spód do tarty.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy palcami tak, aby się połączyły. Następnie rozkruszamy na górze tarty.
Tarte wkładamy do piekarnika i pieczemy aż kruszonka się zarumieni. Jest to około 15-20 minut.
Smacznego:)