Zawsze dobrze jest mieć w domu zapas i ta właśnie granola jest świetną alternatywa. Wspaniała na drugie śniadanie do pracy. Możesz mieszać swoje ulubione orzechy i suszone owoce. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i domowym mlekiem roślinnym.

SKŁADNIKI:
  • 200 g orzechy mix (włoskie, migdały, makadamia, laskowe, nerkowce – twoje ulubione)
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 30 g nasion chia
  • 1 łyżka kakao 70%
  • 2 łyżki karobu
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego

DODAĆ PO UPIECZENIU:

  • 2 garście jagód goji
  • 2 garście wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:

Orzech, kaszę gryczaną, płatki owsiane bezglutenowe i nasiona chia mieszamy razem. Następnie posypujemy kakaem i karobem. Dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy aby się ładnie posklejało.

Korzystamy z blachy, którą przykrywamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy równomierną warstwę naszej czekoladowej granoli.
Piekarnik rozgrzewamy do 160C. Pieczemy 20-30 minut kilka razy mieszając. Jest to bardzo ważne, aby granola się nie spaliła co jest bardzo łatwe przy orzechach i płatkach owsianych.
Gdy granola jest już upieczona i troszkę przestygnie możemy dodać wiórki kokosowe i jagody goji.