Delikatny krem z cukinii i awokado

Zupa w której przemycamy dużo zdrowia 🙂 dzieci zazwyczaj nie lubią awokado, albo jak w moim przypadku nie chcą nawet spróbować – bo jest za zielone – feee, awokado, co to w ogóle jest 😉 a w zupie w ogóle go nie czuć, nadaje za to kremową, bardzo delikatną konsystencję. Próbujcie, czekamy na wasze opinie! A jeżeli lubicie zupy krem, sprawdzcie również przepis na Delikatny krem z białych warzyw

SKŁADNIKI:
  • 700 g cukinii
  • 700 ml wody
  • pół awokado
  • 60 g nerkowców
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Cukinię obieramy i kroimy na kawałki
W garnku podgrzewamy masło klarowane, wkładamy cukinię i dusimy około 5 minut
Dodajemy wodę, gotujemy 15-20 minut
Dodajemy czosnek, nerkowce, awokado, sól i pieprz do smaku.
Wszystko miksujemy na gładki krem
Można posypać płatkami migdałowymi

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:

Cukinię obieramy i kroimy na kawałki
Do naczynia miksującego przekładamy masło klarowane i cukinię. Dusimy 5 min/100 ℃/obr. 1,5
Dodajemy wodę. Gotujemy 15 min/100 ℃/ obr.2
Dodajemy czosnek, nerkowce, awokado, sól i pieprz do smaku.
Wszystko miksujemy na gładki krem 30s/ obr.10
Można posypać płatkami migdałowymi

Delikatny krem z cukinii i awokado

Delikatny krem z cukinii i awokado


Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony