Bakłażan nazywany inaczej gruszką miłości – to tylko niektóre z określeń tego fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika, ale wspomaga również trawienie tłustych mięs. Ich wspaniałą zaletą jest niska kaloryczność 🙂 20kcl na 100 g , w 90% składają się z wody, a tylko 2% to cukry. Więc jedz dowoli ile tylko masz ochotę 🙂

SKŁADNIKI:
  • 2 bakłażany
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180C z funkcją termo obiegu.
Pokrój bakłażany w plasterki o grubości około 1 cm i rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz przez około 30-40 minut w między czasie sprawdzając ,czy już są miękkie.
Jeśli bakłażany są już gotowe wyciągnij z piekarnika i drobno poszatkuj.
Dodaj wyciśnięty ząbek przez praskę, oliwę, sól do smaku i sok z cytryny.
Wszystko wymieszaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.

Dip ten warto jest przygotowywać równocześnie z: dip z pieczonej papryki gdyż jednocześnie można upiec warzywa w piekarniku.

DIP Z BAKŁAŻANA

DIP Z BAKŁAŻANA

DIP Z BAKŁAŻANA