Domowe mleko owsiane

Przyznam szczerze, że to nowe odkrycie w naszej kuchni. Zazwyczaj mleka robimy z orzechów, a jakoś nigdy wcześniej nie próbowałyśmy mleka z płatków owsianych. A szkoda bo zaskoczenie było duże 🙂 mleko ma zupełnie inny smak i konsystencję od kupnego w kartonie. Ma pyszny „owsiankowy posmak” i lekko gęstą konsystencję. Dzięki temu idealnie nadaje się do porannych smoothie, naleśników, muffinek i oczywiście dla dzieciaków. Można również pić samo, jest bardzo sycące 🙂 W naszej wersji użyłyśmy płatków owsianych bezglutenowych, ale zwykłe też jak najbardziej można użyć.

O zaletach płatków owsianych nie musimy chyba pisać, są one skarbnicą witamin i minerałów, znakomicie wspierają nasze zdrowie i co ciekawe poprawiają humor 🙂

SKŁADNIKI:
  • szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1,5 l wody
  • płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 15-20 minut.
Następnie blendujemy i przecedzamy przez sitko lub gazę. My używamy Thermomix i blendujemy na najwyższych obrotach. Mleko można jeszcze raz przelać przez sitko dla gładkiej konsystencji.
Dodajemy sól i miód do smaku. Mieszamy, wstawiamy do lodówki. Można przechowywać 3 dni.

Sprawdźcie również nasz przepis na Waniliowe mleko migdałowe

Na zdrowie!

Domowe mleko owsiane

 

Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsianeFood Harmony


Zobacz diety na Thermomix: