Sosy, dipy i pasty
Tahini – pasta sezamowa na Thermomix
Pasta sezamowa tahini to jeden z podstawowych składników humusu, ale można ją też użyć do smoothie lub do sosów – już wkrótce na naszym blogu znajdziecie wpis z pysznym sosem do sałatek z tahini w roli głównej.
SEZAM – wspaniałe źródło wapnia
SKŁADNIKI:
- Sezam – 200 g
- Olej sezamowy* lub inny roślinny – 20 g
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego przekładamy sezam. Prażymy 10 min/100°C/obr. 0,5.
- Mielimy 30 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Mielimy 6 s/obr. 9. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Czynność powtarzamy, aż powstanie pasta a la masło orzechowe.
*W przepisie można pominąć olej. Wtedy pasta również wyjdzie, ale gorzej się mieli.
Życzymy smacznego! 🙂