Humus to jedna z potraw którą uwielbiamy, nie tylko idealnie nadaje się do posmarowania naszego domowego chlebka, ale również jest idealnym rozwiązaniem na popołudniową przekąskę czy snaki do pracy. Uwielbiamy dodawać go do sałatek , a czasami zdarza się że wyjadamy go łyżką z pojemniczka ☺ Ten paprykowy to zdecydowanie nasz faworyt. Co ciekawe warto przygotować go na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia wspaniale komponuje się z surowymi warzywami, a do tego cieszy się powodzeniem i znika w mig ☺

Jeśli lubisz takie przekąski do pracy na pewno zainteresuje was przepis na idealną Sałatkę do Słoika.

SKŁADNIKI:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (około 100 g surowej)
  • 3 papryki (około 200 g upieczonej)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • szczypta chili

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blasze z piekarnika rozłożyć papier pergaminowy i ułożyć czerwoną paprykę
2. Piecz około 20 minut. Zaczekaj, aż papryka wystygnie, można ją zostawić w piekarniku, a następnie obież ze skórki
3. Do naczynia miksującego włożyć sezam, zemleć 30s/obr.9
4. Dodać pozostałe składniki na humus, zemleć 1min/obr.10
5. Zgarnąć kopystką ze ścianek kielicha i ponownie miksować. Powtarzać czynność aż do uzyskania gładkiej masy
6. Doprawić do smaku w razie potrzeby
7. Posmarować kanapeczki gryczane humusem i pokroić ogórka w plasterki

*Gotowanie ciecierzycy w Thermomix
1. Ciecierzycę namoczyć na noc
2. Do naczynia miksującego wlać 1000ml wody, nałożyć koszyczek, wsypać ciecierzycę i gotować 30min./100 °C/obr.4

 

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony