Omlet na śniadanie to jest to 🙂 zawsze strzał w dziesiątkę. W tym przepisie dowodzenie przejmuje chorizo i suszone pomidory. Nadają one cały smak, aromat i uwierzcie, idealnie komponują do reszty składników.


 SKŁADNIKI (2 porcje)
  • 4 jajka
  • średniej wielkości cebula
  • 10 g chorizo w plasterkach
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 garście młodego szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmaż cebulkę i chorizo pokrojone w cienkie podłużne kawałeczki.
Dodaj pokrojone suszone pomidory, szpinak i pomidorki koktajlowe. Zamieszaj i duś chwilę, aż wszystkie składniki zmiękną.
W osobnej miseczce ubij jajka widelcem. Przelej na patelnię, tak aby równomiernie przykryły farsz.
Przykryj pokrywką i podaj kiedy omlet się zetnie.

Jeżeli lubisz możesz doprawić sola i pieprzem, ale uważaj żeby nie przesadzić, ponieważ chorizo i suszone pomidory są na tyle słone i aromatyczne, ze nie jest to konieczne.