Chleby i wypiekiDesery
Biszkopt migdałowo-gryczany ze śliwkami na Thermomix
Mamy dla Was przepis na puszysty biszkopt, na którym ułożone są soczyste śliwki. Można go również spokojnie przyrządzić w formie chlebka. To idealna baza do łączenia z ulubionymi owocami lub w wersji solo. Osobiście lubimy dodać trochę startego imbiru i startej skórki z cytryny. Pamiętajcie tylko, aby zawsze sparzyć cytrynę zanim użyjecie skórki.
SKŁADNIKI:
- Masło klarowane – 80 g
- Kasza gryczana – 90 g
- Migdały – 90 g
- Jajka – 2 szt. (100 g)
- Ksylitol – 40 g
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Starta skórka z cytryny – odrobiona opcjonalnie
- Imbir rozdrobniony – 1 łyżeczka opcjonalnie
FOREMKA:
W jednej i drugiej wychodzi fajnie – biszkoptowa forma chlebka lub naładowany śliwkami biszkopt:
- mała foremka do chleba 24 cm x 11 cm
- szklana tortownica o średnicy 20 cm
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego wsypujemy ksylitol i blendujemy 3 s/obr.10. Przesypujemy powstały puder do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały i kaszę gryczaną. Mielimy 10 s/obr. 10. Przesypujemy do miseczki.
- Myjemy naczynie i dokładnie suszymy.
- Zakładamy motylek, dodajemy masło (najlepiej miękkie). Mieszamy z pudrem 15 s/obr. zmienne od 3-5.
- Dodajemy jajka i mieszamy z motylkiem 30 s/obr. zmienne od 3-5.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy z motylkiem 30 s/obr. 5.
Sprawdzamy czy wyszła jednolita masa. Jeśli masło się ścięło, można spróbować dodać 25 ml mleka i użyć noży 10 s/obr. 5 do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. - Masę przelewamy do szklanej tortownicy lub do foremki. Na górze układamy połówki śliwek i gotowe.
- Pieczemy przez 35-45 minut do testu patyczka.