Paella z komosą ryżową i krewetkami

Aromatyczne, szybkie danie, które robi się praktycznie samo, a smakiem zaskakuje każdego. Idealne jednogarnkowe danie bez bałaganu 🙂

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa robiona z ryżem i owocami morza, a my troszeczkę pokombinowałyśmy i zamieniłyśmy ryż na zdrową komosę ryżową. Najlepsze jest to, że na następny dzień smakuje jeszcze lepiej i można ją wziąć na lunch do pracy.

Kuchnia hiszpańska w wersji fit 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki bulionu
  • 15-20 krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • masło klarowane
  • sól
  • płatki chilli
PRZYGOTOWANIE:

Czosnek, cebulkę, paprykę i pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie i maśle klarowanym przez kilka minut z odrobiną soli i płatkami chilli.
Dodajemy krewetki, komosę ryżową i wszystko zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż do wsiąknięcia się wody. Jeżeli będzie jej wciąż za dużo odparuj na większym ogniu.

Paella z komosą ryżową i krewetkami

Paella z komosą ryżową i krewetkami

Paella z komosą ryżową i krewetkami

 

FIT WEEKEND – WYZWANIE do LATA