Chyba nie ma lepszego śniadania niż takie białkowo-tłuszczowe! 🙂 Kto lubi ? Bo my uwielbiamy! 🙂 Dlatego właśnie powstał przepis na te muffinki białkowo-tłuszczowe. Idealne dla sportowców, dodają energii, a do tego wspaniale nadają się do zabrania w podróż lub wycieczkę w góry. 🙂 Zróbcie na zapas bo znikają w mig! 🙂
SKŁADNIKI:
- Upieczona dynia bez skórki – 300 g
- Banany – 2 szt. (ok. 180 g)
- Jaja z wolnego wybiegu – 2 szt.
- Mąka kokosowa – 55 g
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Masło klarowane lub olej kokosowy – 1 łyżeczka
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Orzechy pekan – 1 garść
- Gorzka czekolada min 70% – 80 g
- Ksylitol lub miód (opcjonalnie) – 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- W blenderze mieszamy na wolnych obrotach banana, dynię, jajka, mąkę kokosową z masłem Ghee, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Można opcjonalnie dosłodzić ksylitolem lub miodem.
- Następnie dodajemy orzechy pekan i czekoladę, i wszystko razem dobrze mieszamy.
- Przekładamy masę do foremek na muffinki.
- Pieczemy przez około 25-30 minut.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Do kielicha wkładamy orzechy pekan i miksujemy 4 s/obr. 6. Przesypujemy orzechy do miseczki.
- Do kielicha wkładamy czekoladę i miksuejmy 4 s/obr. 5. Przesypujemy czekoladę do miseczki.
- Do kielicha wkładamy banany, dynię, jajka, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, masło Ghee, cynamon i opcjonalnie ksylitol. Wszystko miksuejmy 20 s/obr. 8.
- Dodajemy orzechy pekan i czekoladę. Mieszamy kopystką.
- Wypełniamy masą pojemniki na muffinki.
- Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut.