Sałatka nicejska

Tradycyjnie sałatka była przygotowywana na południu Francji dla rybaków powracających z morza. Jest nie tylko zdrowa , pożywna i smaczna ale również szybka .

SKŁADNIKI:
  • sałata strzępiasta
  • tuńczyk w zalewie ze słoika
  • fasolka szparagowa
  • jajko
  • 1 czerwona cebulka
  • oliwki
  • kapary ze słoiczka
  • 1 czerwona papryka
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagowa gotujemy i ostudzamy.
Jajko gotujemy albo na twardo lub półmiękko według uznania i studzimy.
Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy.
Paprykę i cebulkę szatkujemy.
Rozkładamy sałatę na którą nakładamy wszystkie warzywa na górze układamy tuńczyka i rozkrojone jajko.
Całą sałatkę doprawiamy pieprzem solą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryn.
W sam raz na upalne dni, smacznego 🙂

Sałatka nicejska