Już od dawna zastanawiałyśmy się jak zrobić makaron z sosem serowym bez sera. 🙂 Po pewnej ilości prób w końcu się udało i powstało serowe fusilli z cukinią i szpinakiem. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek. Pychota! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Makaron fusilli bezglutenowy
  • Cukinia – 1 szt.
  • Szpinak – 1 pęczek
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Płatki chili – szczypta
  • Tymianek – szczypta
  • Sól
  • Pieprz
SOS SEROWY:
  • Nerkowce – 1 garść
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżeczki
  • Woda
PRZYGOTOWANIE:
  1. Gotujemy fusilli al dente, a w między czasie przygotowujemy sos.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i wyciśnięty czosnek.
  3. Po 2 minutach dodajemy liście szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Dusimy przez 5 minut.
  4. Teraz przygotowujemy sos serowy. Do blendera wrzucamy nerkowce i płatki drożdżowe, a następnie zalewamy je zalewamy wodą i blendujemy na gładką masę.
  5. Sos serowy łączymy z warzywami, dodajemy sok z cytryny do smaku i makaron. Podsmażamy przez minutkę cały czas mieszając.
  6. Przekładamy na talerz.

Choć kombinacja ta brzmi dość dziwnie, to same byłyśmy zaskoczone, że śmietanka z nerkowców może pasować do makaronu. Zdecydowanie zdała egzamin! 🙂