Już od dawna zastanawiałyśmy się jak zrobić makaron z sosem serowym bez sera 🙂 Po pewnej ilości prób w końcu się udało i powstało serowe fusilli z cukinią i szpinakiem. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek. Pychota 🙂

SKŁADNIKI:
  • makaron fusilli bezglutenowy
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta płatków chili
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Sos serowy:

  • garść nerkowców
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • woda
PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy fusilli na al dente, a w między czasie przygotowujemy sos.

Na patelnie wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i wyciśnięty czosnek. Po 2 minutach dodajemy liście szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Dusimy przez 5 minut.
Dodatkowo przygotowujemy sos serowy. Do blendera wrzucamy nerkowce i płatki drożdżowe, zalewamy wodą. Blendujemy na gładką masę.
Sos serowy łączymy z warzywami, dodajemy sok z cytryny do smaku i makaron. Podsmażamy minutkę mieszając, przekładamy na talerz.

Choć kombinacja brzmi dość dziwnie same byłyśmy zaskoczone, że śmietanka z nerkowców może pasować do makaronu, ale na pewno zdała egzamin 🙂