Przepis ten przywiozłam dla was z detoksu w Tajlandii na którym byłam już kilkakrotnie. Zawiera on naturalny kolagen, który pomaga odbudować nasze komórki, a przede wszystkim uszkodzone ściany jelit. Nie bez przyczyny była to potrawa spożywana przez nas codziennie. Uznawany jest za eliksir młodości i zdrowia.

SKŁADNIKI: 

Na bulion:

  • Kości z ekologicznego kurczaka (1kg)
  • porcja włoszczyzny
  • sól himalajska

Do przygotowania eliksiru młodości:

  • 500 ml bulionu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży sok z połówki cytryny
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:

Najpierw gotujemy bulion. Kości z kurczaka wrzucamy do dużego garnka zalewamy zimną wodą, tak aby było jej znacząco więcej niż kości. Zazwyczaj używamy garnka 3-5 l.  Następnie gotujemy kości od 7 do 24 godzin pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Im dłużej gotujemy tym więcej kolagenu będzie w naszym wywarze.
Na dwie ostatnie godziny gotowania dodajemy włoszczyznę (kapusta, seler, por, cebula, marchewka).

Po ugotowaniu odcedzamy, tak aby pozostał tylko czysty bulion. Kości możemy obrać z mięsa i dodać do bulionu w zależności od upodobania. Bulion solimy do smaku.
Taki bulion możemy wykorzystywać jako baza do innych potraw, jest go sporo, więc można go również zamrozić w postaci kostek do lodów lub w woreczkach do mrożenia i używać do innych dań, sosów itd.

Do przygotowania Eliksiru Młodości: Do blendera wkładamy: kurkumę, chili, czosnek, sok z cytryny i dolewamy odrobinę bulionu. Dolewamy 500ml gorącego (ale nie wrzącego) bulionu. Przelewamy do dwóch kubeczków i ozdabiamy natką pietruszki do smaku.

Dużym sekretem jest, aby dodać świeże przyprawy już do ugotowanego, ciepłego bulionu, zachowają one wtedy jak najwięcej swoich dobrych właściwości.

Kombinacja przypraw do bulionu to istny wymiatacz toksyn z naszego organizmu:

  • Świeży czosnek – jest naturalnym antybiotykiem, a w przeciwności do większości antybiotyków nie niszczy naszej flory bakteryjnej. Często używany jest jako pomoc w trawieniu, ale leczy również cały nasz organizm.
  • Kurkuma – jest jedną z najlepszych substancji przeciwrakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia.
  • Chili – przyspiesza spalanie materii, hamuje apetyt w szczególności na słodkości i tłuste potrawy. A w dodatku może się przyczynić do uwalniania endorfin, tak zwanego hormonu szczęścia.
  • Cytryna – Pobudza procesy trawienne przyspieszając oczyszczanie organizmu. Korzystnie wpływa na pH naszego organizmu, które powinno być 7 lub 7.5.

Na zdrowie:)