Tarta z dyni na słodko

Istna rewelacja, chyba nie ma lepszego ciasta na tę porę roku jak tarta z dyni, prosto na Hallowen 🙂 Uwielbiamy dyniowe ciasta za ich niepowtarzalny oranżowy kolor i genialny smak. Są doskonałe, a do tego bardzo łatwe w przyrządzeniu, a co najważniejsze 🙂 zawsze wychodzą.

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 180 g (około 2 szklanek) orzechów pekan
  • 100 g (około 15) daktyli bez pestki
  • 5 g (1 łyżka) oleju kokosowego
  • 10 g (2 łyżki ) karobu
SKŁADNIKI NA GÓRĘ:
  • 2 jajka
  • 75 g mleczka kokosowego
  • 500 g pieczonej dyni *
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu

*Dynię najlepiej jest zapiec wcześniej lub warta ją mieć zawsze w zamrażalniku gotowe dyniowe puree. Można z niej zrobić naprawdę wiele pyszności 🙂

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Wszystkie składnik na spód tarty należy zblendować na wolnych obrotach, tak aby masa się skleiła. Tartownicę wykładamy równomiernie orzechową masą.
Przygotowanie farszu jest równie łatwe 🙂 Wystarczy wszystkie składniki zblendować na krem.
Następnie na rozłożony spód z orzechów wykładamy równomiernie dyniową masę.
Zapiekamy wszytsko na temperaturze 180°C, przez około 35-40 minut.
Najlepiej zaczekać aż tarta wystygnie zanim zaczniemy ją kroić.

PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C
2. Wszystkie składniki na spód zmiksować 30s./obr.6 do uzyskania orzechowej masy
3. Tartownicę równomiernie wyłożyć orzechową masą
4. Wszystkie składniki na góre połączyć ze sobą 15s/obr. wsteczne 5, aż do powstania kremowej konsystencji
5. Następnie krem dyniowy przełożyć na orzechowy spód i zapiekać około 35-40 minut
6. Najlepiej zaczekać, aż tarta wystygnie przed rozkrojeniem

Tarta z dyni na słodko

Tarta z dyni na słodko


Zobacz diety na Thermomix: