Desery

Tarta z dyni na słodko

Pierwsze dynie zawitały, a z nimi….. istna rewelacja! Chyba nie ma lepszego ciasta na tę porę roku niż tarta z dyni. 🙂 Uwielbiamy dyniowe ciasta za ich niepowtarzalny oranżowy kolor i genialny smak. Są doskonałe, a do tego bardzo łatwe w przyrządzeniu, a co najważniejsze – zawsze wychodzą!

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • Orzechy pekan – 180 g (około 2 szklanki)
  • Daktyle bez pestek – 100 g (około 15 szt.)
  • Olej kokosowy extra virgin – 5 g (1 łyżka)
  • Karob – 10 g (2 łyżki)
SKŁADNIKI NA GÓRĘ:
  • Jajka – 2 szt.
  • Mleczko kokosowe – 75 g
  • Pieczona dynia* – 500 g
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Imbir – 1/2 łyżeczki
  • Sól –  szczypta
  • Miód – 1 łyżka

*Dynię najlepiej jest zapiec wcześniej (a właściwie zapiec od razu więcej i zamrozić gotowe puree). Dynię zapiekamy w temperaturze 160°C do miękkości przez około 50-70 min. Najlepiej zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Wszystkie składnik na spód tarty należy zblendować na wolnych obrotach, tak aby masa się skleiła. Tortownicę wykładamy równomiernie orzechową masą.
  3. Przygotowanie farszu jest równie łatwe. 🙂 Wystarczy wszystkie składniki zblendować na krem.
  4. Następnie na rozłożony spód z orzechów wykładamy równomiernie dyniową masę.
  5. Zapiekamy wszystko w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut.
  6. Czekamy, aż tarta wystygnie zanim zaczniemy ją kroić.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
2. Wszystkie składniki na spód miksujemy 30 s/obr. 6 do uzyskania orzechowej masy.
3. Tartownicę równomiernie wykładamy orzechową masą.
4. Wszystkie składniki na górę miksujemy 30 s/obr. 5, aż do powstania kremowej konsystencji.
5. Następnie krem dyniowy przekładamy na orzechowy spód i zapiekamy przez około 35-40 minut.
6. Czekamy, aż tarta wystygnie przed rozkrojeniem.

Tarta z dyni na słodko

Tarta z dyni na słodko

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close