Bułeczki amarantusowe w mig gotowe
Te ekspresowe w przygotowaniu bułeczki to zdecydowanie hit w naszej kuchni. Są pyszne, chrupiące i przede wszystkim zdrowe. Bułeczki świetnie nadają się na śniadanie, a także można je z powodzeniem zabrać w podróż. Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. 🙂 Z amarantusa ekspandowanego można również zrobić pyszne fit batony Mrożone energy batony.
Amarantus, inaczej szarłat, stanowił podstawę pożywienia Majów, Inków i Azteków, i należy do najstarszych roślin uprawnych na ziemi. Jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, witaminy A, C, E, a pod względem zawartości żelaza jest po prostu królem. Dodatkowo jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób układu krążenia. Jako źrodło łatwo przyswajalnego białka, znakomicie wpływa na pracę naszych jelit.
SKŁADNIKI (8-10 sztuk):
- Amarantus ekspandowany – 120 g
- Pestki dyni – 1 garść
- Żurawina suszona (niesłodzona) – 1 garść
- Jajka – 3-4 szt.
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 2-3 łyżki
- Sól – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce do utworzenia zwartej masy. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, to możemy dodać więcej oliwy lub kolejne jajko.
- Z masy formujemy wilgotnymi rękami kulki, które rozkładamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy tworząc bułeczki.
- Pieczemy przez około 15 min używając funkcji termoobieg, aż bułeczki sie zarumienią.
Smacznego! ♥♥♥
Zerknijcie też na nasze inne wypieki bezglutenowe: Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej, Chlebek czystoziarnisty, Chleb z kalafiora i ukochany Chlebek migdałowy z kardamonem.