PrzekąskiZdrowy dzieciak
Buraczane kokosanki
Kolorowe, nietypowe ciasteczka, które zaciekawią każdego. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Bo po co słodzić, kiedy można dolać soku z buraka i powstanie coś pysznego, a do tego zdrowego i kolorowego? 🙂
SKŁADNIKI:
- Migdały* namoczone przez 2 h – 2 szklanki
- Nasiona chia – 1/4 szklanki
- Granat – 1 szt.
- Żurawina – 1/4 szklanki
- Płatki kokosowe – 1/2 szklanki
- Sok z buraków – 1 szklanka
- Ksylitol lub miód – 1 łyżeczka
*Można również wykorzystać papkę pozostałą po domowym mleku roślinnym.
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj suszarkę do jedzenia.*
- W blenderze miksujemy migdały z odrobina wody, tak aby powstała zwarta papka. Przekładamy na sitko i odciskamy zbędna wodę.
- Do papki migdałowej dodajemy nasiona chia, owoc granatu, żurawinę i płatki kokosowe. Nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania nasion chia.
- Dosładzamy miodem lub ksylitolem, jeśli jest taka potrzeba.
- Następnie półki w suszarce wykładamy pergaminem, na którym formujemy płaskie ciasteczka.
- Ciasteczka suszymy przez około 7 godzin, aż ciastka będą całkiem suche. Najwygodniej jest je zostawić na noc, będą gotowe na rano. 🙂
* W naszych przepisach często wykorzystujemy suszarkę do jedzenia. Jest to typowa suszarka do grzybów, którą można kupić praktycznie wszędzie i oczywiście w internecie. Jest ona świetnym urządzeniem, do którego kupna zachęcamy. Ciasteczka z piekarnika nigdy nie wyjdą tak chrupkie.