Kolorowe, nietypowe ciasteczka, które zaciekawią każdego. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Bo po co słodzić, kiedy można dolać soku z buraka i powstanie coś pysznego, a do tego zdrowego i kolorowego? 🙂

SKŁADNIKI:
  • Migdały* namoczone przez 2 h – 2 szklanki
  • Nasiona chia – 1/4 szklanki
  • Granat – 1 szt.
  • Żurawina – 1/4 szklanki
  • Płatki kokosowe – 1/2 szklanki
  • Sok z buraków – 1 szklanka
  • Ksylitol lub miód – 1 łyżeczka

*Można również wykorzystać papkę pozostałą po domowym mleku roślinnym.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotuj suszarkę do jedzenia.*
  2. W blenderze miksujemy migdały z odrobina wody, tak aby powstała zwarta papka. Przekładamy na sitko i odciskamy zbędna wodę.
  3. Do papki migdałowej dodajemy nasiona chia, owoc granatu, żurawinę i płatki kokosowe. Nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania nasion chia.
  4. Dosładzamy miodem lub ksylitolem, jeśli jest taka potrzeba.
  5. Następnie półki w suszarce wykładamy pergaminem, na którym formujemy płaskie ciasteczka.
  6. Ciasteczka suszymy przez około 7 godzin, aż ciastka będą całkiem suche. Najwygodniej jest je zostawić na noc, będą gotowe na rano. 🙂

* W naszych przepisach często wykorzystujemy suszarkę do jedzenia. Jest to typowa suszarka do grzybów, którą można kupić praktycznie wszędzie i oczywiście w internecie. Jest ona świetnym urządzeniem, do którego kupna zachęcamy. Ciasteczka z piekarnika nigdy nie wyjdą tak chrupkie.