Światowa, wykwintna przekąska często podawana jako pokazowy plater wśród sławnych i bogatych. A przecież jest tak prosta w przygotowaniu, kolorowa, smakowita i do tego zdrowa.

SKŁADNIKI:
  • Twoje ulubione surowe warzywa
SKŁADNIKI NA DIP:
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Orzechy makadamia – 3/4 szklanki
  • Nutritional yeast czyli  płatki drożdże nieaktywne* – 1/2 szklanki
  • Woda – 1 szklanka
  • Oliwa – 1/2 szklanki
  • Płatki chili – 1/2 łyżeczki
  • Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
  1. Twoje ulubione warzywa kroimy na małe słupki o podobnym kształcie i długości. Możesz tutaj puścić wodzę fantazji, warzyw jest bez liku. Dobrze jest sięgać po te sezonowe. My uwielbiamy: marchewkę, seler naciowy, kalarepę, rzepę, cykorię i pomidorki koktajlowe.
  2. Jeśli spodziewasz się gości, dobrze jest je pokroić wcześniej i włożyć do zimnej wody.
  3. Tuż przed podaniem osuszamy warzywa.
  4. Do przygotowania sosu będzie potrzebny blender. Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos i gotowe.
  5. Rozkładamy warzywa na półmisku, a dip podajemy w miseczce. Smacznego!

* Płatki drożdżowe nieaktywne to nasze największe odkrycie w kuchni, które niesamowicie wzbogaca smak wielu naszych dań. Nadają posmak zbliżony do sera, w zależności od tego do czego je dodamy. W Polsce nie jest to produkt łatwo dostępny, ale można go kupić w sklepach ekologicznych lub zamówić przez Internet.