Jedliście już falafel? Jeżeli nie, koniecznie spróbujcie. Są to proste do wykonania i szybkie kotleciki-kuleczki z cieciorki i dużej ilości przypraw. Są bardzo popularne w restauracjach wegańskich, a do tego bezglutenowe, idealne jako przekąska lub w towarzystwie sałatki na obiad. Aby wyszły pyszne i chrupiące, najważniejsze jest to, aby wykonać je z namoczonej przez noc cieciorki. Nie wchodzi tu w grę cieciorka z puszki. 🙂
Ciecierzyca – bomba białka i afrodyzjak w jednym! 🙂
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- Ciecierzyca namoczona przez noc – 400 g*
- Cebula – 1 duża szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Poszatkowana natka pietruszki – 1 garść
- Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
- Zmielone ziarna kolendry – 1/4 łyżeczki
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Imbir – 1/2 łyżeczki
- Chili w proszku – szczypta
- Sól himalajska – 2 łyżeczki
- Sody oczyszczona – 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
*Z tej ilości cieciorki wychodzi sporo falafeli, także porcję można też spokojnie podzielić na pół.
PRZYGOTOWANIE:
- Namoczoną cieciorkę, cebulę, czosnek, przyprawy i sodę* przekładamy do blendera i mielimy, tak aby powstała masa nie była zbyt gładka lub nie miała za dużych kawałków ciecierzycy – coś pomiędzy – masa z wyczuwalnymi drobnymi kawałeczkami. 🙂
- Używając THERMOMIX miksujemy wszystko 8 s/obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy tę czynność, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Następnie dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i smażymy na oleju obracając je, tak aby każdy falafel był przysmażony z każdej strony. Można też zamiast kuleczek smażyć kotleciki – jest to prostsze i zjedzą je wtedy również dzieci – taki oszukany kotlecik, ale u nas się sprawdza. Tylko pomijamy wtedy w przepisie chili. 🙂
- Usmażone falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar oleju.
Falafele najlepiej smakują z dipem miętowo-limonkowym lub po prostu z majonezem zmieszanym z czosnkiem.
*Soda oczyszczona przyspiesza proces smażenia strączków i dzięki niej falafele będą jeszcze bardziej delikatne.