Przekąski
Faszerowane pieczarki
Pieczarki można faszerować na różne sposoby, a naszym ulubionym jest farsz z komosy ryżowej, który jeszcze dostarczy nam porcję białka i nasyci. Super na przekąskę ciepłą czy zimną. Idealne na przyjęcie lub do pracy na lunch.
SKŁADNIKI:
- Pieczarki – 12 dużych szt.
- Oliwa
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- Pieczarki – 4 szt.
- Młody szpinak – 1 pęczek
- Komosa ryżowa – 150 g
- Cebula – 3 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 3 łyżki
- Masło klarowane do podduszenia farszu
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Gotujemy komosę ryżową i odstawiamy ją na bok.
- Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Odcinamy ogonki przy samym kapeluszu.
- Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Dodajemy 4 poszatkowane pieczarki i szpinak. Mieszamy.
- Dodajemy soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Jak wszystko jest już podduszone dodajemy komosę ryżową i płatki drożdżowe, a następnie podduszamy przez kolejne kilka minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Wykładamy blachę papierem pergaminowym.
- Układamy pieczarki kapeluszem do dołu, skrapiamy oliwą i posypujemy odrobinką soli.
- Następnie faszerujemy pieczarki i zapiekamy przez około 20-30 minut.
Komosa ryżowa smakuje również pysznie na zimno w sałatkach Quinoa Tabouli.