Pieczarki można faszerować na różne sposoby, a naszym ulubionym jest farsz z komosy ryżowej, który jeszcze dostarczy nam porcję białka i nasyci. Super na przekąskę ciepłą czy zimną. Idealne na przyjęcie lub do pracy na lunch.

SKŁADNIKI:
  • Pieczarki – 12 dużych szt.
  • Oliwa
SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • Pieczarki – 4 szt.
  • Młody szpinak – 1 pęczek
  • Komosa ryżowa – 150 g
  • Cebula – 3 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 3 łyżki
  • Masło klarowane do podduszenia farszu
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Gotujemy komosę ryżową i odstawiamy ją na bok.
  2. Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Odcinamy ogonki przy samym kapeluszu.
  3. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym.
  4. Dodajemy 4 poszatkowane pieczarki i szpinak. Mieszamy.
  5. Dodajemy soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Jak wszystko jest już podduszone dodajemy komosę ryżową i płatki drożdżowe, a następnie podduszamy przez kolejne kilka minut.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do  temp. 180°C.
  8. Wykładamy blachę papierem pergaminowym.
  9. Układamy pieczarki kapeluszem do dołu, skrapiamy oliwą i posypujemy odrobinką soli.
  10. Następnie faszerujemy pieczarki i zapiekamy przez około 20-30 minut.

Komosa ryżowa smakuje również pysznie na zimno w sałatkach Quinoa Tabouli.