ObiadyZdrowy dzieciak
Lasagne z cukinii
Lasagne jest idealna dla każdego – małego i dużego. 🙂 To wspaniały obiad dla całej rodziny! Bez glutenu, bez nabiału! Makaron zastępujemy cukinią i lasagne gotowa. 🙂 Kuchnia włoska w wersji fit. A skoro sezon na cukinię jest w pełni, to korzystajmy z tego co daje nam natura. 🙂
SKŁADNIKI:
- Mięso mielone z indyka – 600 g
- Cukinia – 3 szt.
- Pomidory – 3 szt.
- Cebula – 2-3 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Passata pomidorowa/przecier pomidorowy – 250 g
- Słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Jajka – 2 szt.
- Mleko roślinne (nie kokosowe) – 1/2 filiżanki
- Masło klarowane – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej używając obieraczki do ziemniaków.
- Posypujemy je solą i czekamy, aż puszczą wodę. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- W międzyczasie szatkujemy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i szatkujemy w kostkę. Dodajemy do podduszonej cebulki.
- Wszystko mieszamy i dusimy, aż pomidory zmiękną i powstanie sos.
- Następnie dodajemy mięso mielone i mieszamy.
- Dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i wszystko dusimy, aż mięso będzie gotowe. Jeżeli sos jest za rzadki, odparowujemy go zwiększając temperaturę i mieszając. Odstawiamy na bok.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy na dnie jedną warstwę z plastrów cukinii, następnie warstwę z połowy sosu z mięsem. Potem kolejną warstwę plastrów cukinii i kolejną warstwę sosu.
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem roślinnym (jedynie kokosowe nie do końca się nadaje z racji specyficznego aromatu) i polewamy naszą lasagne. Dla lepszego smaku jajka można zmieszać z Vege śmietanką z nerkowców.
- Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii.
- Pieczemy przez 20-30 minut w tempe 180℃ z użyciem funkcji termoobieg, aż cukinia z wierzchu się zarumieni.
Smacznego!