Obiady
Tarta z pora – bez glutenu, bez nabiału
Zrobić dobrą tartę bezglutenową nie jest łatwo. Ten przepis na spód sprawdziłyśmy już wcześniej w naszej tarcie ze szpinakiem Jaglana tarta ze szpinakiem i tak nam zasmakował, że przygotowałyśmy kolejna wersję, tym razem z porem i śmietanką z nerkowców. Tarty to bardzo fajny pomysł na lunch lub kolację. Robią się stosunkowo szybko i łatwo, a nadmiar można zawsze pokroić w kawałki i zamrozić. W ten sposób można przygotować sobie posiłek na kolejny dzień, kiedy nie będziecie mieli czasu gotować. 🙂 Nasz tarta co prawda zniknęła cała, ale dobrze wiedzieć że jest taka opcja. 😉
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- Kasza jaglana – 1 szklanka surowej kaszy (ok. 400 g ugotowanej)
- Mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki
- Olej kokosowy – 2 czubate łyżki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- Por – 1 duża szt. (ok. 300 g)
- Cebula – 1 duża szt.
- Nerkowce – 50 g
- Płatki drożdżowe nieaktywne* – 2 łyżki
- Woda – 12 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Jajko – 1 szt.
- Masło klarowane
- Chili – szczypta
- Sól – szczypta
*Płatki drożdżowe są świetną alternatywą dla osób nie jedzących nabiału, bo nadają pyszny serowy smak. Można je zamienić w tym przepisie na parmezan.
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Może być lekko ciepła – będzie się lepiej miksować.
- Do kaszy dodajemy olej i miksujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, pieprz do smaku i wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto można również wyrobić w rękach.
- Ciasto przekładamy do foremki i palcami wyklejamy tak, aby było w miarę równo rozłożone. Nie zapominajacie o wyklejeniu boków. Jeśli ciasto klei się do rąk, zmocz lekko dłonie.
- Gotowy spód do tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez około 20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz. Pora i cebulę szatkujemy na drobne kawałeczki, przekładamy na patelnię i dusimy, aż zmiękną. Doprawiamy solą.
- Do blendera przekładamy orzechy nerkowca, ząbek czosnku, płatki drożdżowe i wodę. Miksujemy na gładki krem.
- Dodajemy jajko i doprawiamy solą. Mieszamy.
- Masę wylewamy równomiernie na tartę, posypujemy chili i doprawiamy pieprzem.
- Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180°C
Smacznego!