Choć kasza jaglana jest znana od setek lat, cieszy nas, że coraz częściej powraca na nasze talerze. Niekwestionowana królowa zdrowia jest bardzo wdzięczna w wykorzystaniu czy to na słodko czy słono. ☺ Dziś mamy propozycję w postaci deseru jaglanego lub śniadanka na słodko – w sam raz na poprawę humoru! ☺
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej:
- pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu
- obniża cholesterol
- zapobiega nowotworom
- zapobiega cukrzycy
- obniża ciśnienie
- pomocna przy chorobach serca
- polecana przy astmie
- zwiększa odporność
- niweluje gazy i problemy żołądkowe.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Kasza jaglana – 220 g
- Mleko kokosowe – 300 ml
- Maliny – 500 g
- Wanilia w proszku – 1 łyżeczka
- Miód lub ksylitol do smaku (opcjonalnie) – 2 łyżeczki
- Mrożone maliny i jagody do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
- Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 (kasza:woda) przez około 30 minut pod przykryciem. Cała woda podczas gotowania powinna wyparować, a kasza powinna być sypka.
- Ugotowaną kaszę blendujemy na krem z mlekiem kokosowym, wanilią i miodem lub ksylitolem.
- Przekładamy kaszę do słoiczków o pojemności 300 ml.
- Maliny wsypujemy do blendera, dodajemy łyżeczkę miodu lub ksylitolu i całość blendujemy na mus.
- Przelewamy mus do słoiczków. Całość posypujemy mrożonymi malinami j jagodami.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
- Do kielicha wlewamy 1000 ml wody.
- Zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę jaglaną, nakładamy przykrywkę i gotujemy 15 min/100℃/ obr. 4.
- Wyciągamy koszyczek i wylewamy wodę.
- Do naczynia miksującego przekładamy kaszę jaglaną, mleko kokosowe, wanilię, miód lub ksylitol. Miksujemy 1 min/obr. 10.
- Przekładamy kaszę do słoiczków o pojemności 300 ml.
- Myjemy Thermomix i wrzucamy do niego maliny z łyżeczką miodu lub ksylitolu. Blendujemy 8 s/obr. 10.
- Wlewamy do słoiczków i posypujemy mrożonymi malinami i jagodami.