DeseryŚniadania

Jaglany deser do słoika z musem malinowym – na Thermomix

Choć kasza jaglana jest znana od setek lat, cieszy nas, że coraz częściej powraca na nasze talerze. Niekwestionowana królowa zdrowia jest bardzo wdzięczna w wykorzystaniu czy to na słodko czy słono. ☺ Dziś  mamy propozycję w postaci deseru jaglanego lub śniadanka na słodko – w sam raz na poprawę humoru! ☺

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej:

  • pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu
  • obniża cholesterol
  • zapobiega nowotworom
  • zapobiega cukrzycy
  • obniża ciśnienie
  • pomocna przy chorobach serca
  • polecana przy astmie
  • zwiększa odporność
  • niweluje gazy i problemy żołądkowe.

 

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • Kasza jaglana – 220 g
  • Mleko kokosowe – 300 ml
  • Maliny – 500 g
  • Wanilia w proszku – 1 łyżeczka
  • Miód  lub ksylitol do smaku (opcjonalnie) – 2 łyżeczki
  • Mrożone maliny i jagody do posypania
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
  2. Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 (kasza:woda) przez około 30 minut pod przykryciem. Cała woda podczas gotowania powinna wyparować, a kasza powinna być sypka.
  3. Ugotowaną kaszę blendujemy na krem z mlekiem kokosowym, wanilią i miodem lub ksylitolem.
  4. Przekładamy kaszę do słoiczków o pojemności 300 ml.
  5. Maliny wsypujemy do blendera, dodajemy łyżeczkę miodu lub ksylitolu i całość blendujemy na mus.
  6. Przelewamy mus do słoiczków. Całość posypujemy mrożonymi malinami j jagodami.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
  2. Do kielicha wlewamy 1000 ml wody.
  3. Zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę jaglaną, nakładamy przykrywkę i gotujemy 15 min/100℃/ obr. 4.
  4. Wyciągamy koszyczek i wylewamy wodę.
  5. Do naczynia miksującego przekładamy kaszę jaglaną, mleko kokosowe, wanilię, miód lub ksylitol. Miksujemy 1 min/obr. 10.
  6. Przekładamy kaszę do słoiczków o pojemności 300 ml.
  7. Myjemy Thermomix i wrzucamy do niego maliny z łyżeczką miodu lub ksylitolu. Blendujemy 8 s/obr. 10.
  8. Wlewamy do słoiczków i posypujemy mrożonymi malinami i jagodami.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close