
Nie ma Wielkanocy bez jajek. U nas na stole goszczą w wersji z awokado i łososiem. Jest to proste i pyszne połączenie, tak żeby ze świąt się cieszyć, a nie spędzić za dużo czasu w kuchni. 🙂
Sos majonezowy z kurkumą dodatkowo wzbogaci smak. Takie jajka można też śmiało jeść cały rok!
SKŁADNIKI:
- Jajka – 5 szt.
- Awokado – 1 szt.
- Łosoś wędzony – 70 g
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Chili – szczypta
SOS:
- Żółtka z ugotowanych jajek
- Majonez – 2 łyżki
- Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
- Woda – 2-3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną przekrawamy je na połówki i wyjmujemy żółtka.
- Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i ugniatamy widelcem w miseczce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Łososia wędzonego kroimy na drobne kawałki i dodajemy do awokado. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Białka jajek faszerujemy pastą z łososia i awokado.
- Bierzemy się za sos. Żółtka przekładamy do blendera, dodajemy majonez, wodę i kurkumę. Miksujemy na gładko.
Smacznego!