Jak zrobić bezglutenową tartę? Na słodko i na słono
Zrobić tartę to w zasadzie nie problem, ale taką bezglutenowa? Trzeba mieć pomysł i wypróbowany przepis na spód tarty. 🙂 Na naszym blogu znajdziecie kilka propozycji, które skradły nasze serce. 🙂 Są to tarty na słono, na słodko, z piekarnika i bez pieczenia. Na pewno każdy z Was znajdzie coś dla siebie.
Tarty bezglutenowe można przygotować na spodzie z kasz np. jaglanej lub na spodzie orzechowym. Te wersje według nas są najlepsze. Poniżej znajdziesz nasze ulubione tarty. Wybierz przepis który najbardziej Ci odpowiada i napisz w komentarzu opinie. 🙂 Nasz faworyt to tarta z dyni na słodko. 🙂
1. Tarta jaglana ze szpinakiem. Przepis TUTAJ
Jednym z najlepszych i najprostszych sposobów na tartę jest użycie kaszy jaglanej do wykonania spodu. Farsz to już Wasza fantazja. My w przepisie użyłyśmy szpinaku i suszonych pomidorów, ale kombinacji może być do woli.
2. Tarta z pora. Przepis TUTAJ
Na tym samym spodzie co powyższa tarta, zrobicie również pyszną tartę z farszem z pora – kremowym, z nutką serową, ale bez sera. Sekretem tu są orzechy nerkowca i płatki drożdżowe nieaktywne. Wszystkim osobom, które nie jedzą lub nie mogą jeść nabiału polecamy kupić płatki drożdżowe i używać do dań. Dają one pyszny serowy smak, a przy okazji są zdrowe. 🙂
3. Tarta z dyni na słodko. Przepis TUTAJ
To zdecydowanie nasza ulubiona tarta i bardzo ciekawe połączenie smaków. Orzechowy spód, jedwabisty farsz z dyni oraz jajek i mamy idealną tatrę. Sezon na dynię rozpoczęty, tak więc próbujcie nowych smaków. 🙂
4. Raw tarta z suszonych śliwek. Przepis TUTAJ
Tarta bez pieczenia na słodko! Hit w naszej kuchni! Choć na pierwszy rzut oka nie widać, jest przepyszna i zaskoczy smakiem każdego. 🙂 Migdałowo-daktylowy spód z suszonymi śliwkami i domową polewą czekoladową to idealne połączenie! Tarta ta jest bardzo prosta w przygotowaniu – wystarczy blender i garnuszek i tyle! 🙂
5. Tarta z grzybami i kapustą. Przepis TUTAJ
Tym razem użyjemy mąki amarantusa i mąki z kaszy jaglanej. Można ją przygotować samemu miksując kaszę jaglaną na wysokich obrotach lub w Thermomix. Ta tarta najlepiej sprawdza się na święta, ale jeżeli lubicie kapustę i grzyby można ją zrobić kiedy tylko przyjdzie Wam ochota.
6. Tarta z truskawkami i rabarbarem z jaglaną kruszonką. Przepis TUTAJ
Pyszna sezonowa tarta na kruchym spodzie z mąki gryczanej i jaglanej. Kruszonka jest również rewelacyjnym pomysłem na wykończenie tarty. Tą tartę można przygotować praktycznie z dowolnymi owocami: jabłkami, brzoskwiniami, malinami czy śliwkami. Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Nasz nr 1 w sezonie na truskawki! 🙂