ObiadySałatki

Jarmuż z patelni lub na Thermomix

Wraz z wrześniem nadeszła pora na jarmuż. Uwielbiamy go w każdej postaci: gotowany na parze, duszony na patelni, masowany czy surowy. Jest to idealne danie do zabrana na lunch do pracykolację, czy też śniadanie w połączeniu z jajkiem sadzonym. Wystarczy tylko znaleźć sposób na jarmuż. ☺ Nie masz pomysłu – zmiksuj prosty smoothie Jarmużowe Pole.

SKŁADNIKI (3 porcje):
  • Jarmuż – 200 g
  • Komosa ryżowa – 1 szklanka
  • Awokado – 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 150 g
  • Ogórki małosolne – 3 szt.
  • Pestki z dyni z chili i miodem przepis – tutaj – 5 łyżek
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sok z połówki cytryny
  • Płatki chili
  • Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Komosę ryżową dokładnie przepłukujemy i gotujemy przez około 15 min w propocji 1:2 (komosa:woda), aż cała woda wyparuje i komosa zmięknie.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy jarmuż z odrobiną oliwy i soli, delikatnie mieszając, aż puści wodę i zmięknie.
  3. W międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe na pół, ogórki małosolne w plasterki, a awokado w kostkę.
  4. Do pokrojonych warzyw dodajemy ugotowaną komosę i jarmuż.
  5. Wszystko razem mieszamy doprawiając, solą himalajską, oliwą, sokiem z cytryny i płatkami chili.
  6. Całość posypujemy pestkami dyni z chili i miodem.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody.
  2. Nakładamy koszyczek, a do niego wsypujemy komosę ryżową.
  3. Następnie nakładamy przykrywkę i nakładkę Varoma, w Varomie umieszczamy liście jarmużu. Gotujemy na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
  4. W międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe na pół, ogórki małosolne w plasterki, a awokado w kostkę.
  5. Do pokrojonych warzyw dodajemy ugotowaną komosę i jarmuż.
  6. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą himalajską, oliwą, sokiem z cytryny i płatkami chili.
  7. Całość posypujemy pestkami dyni z chili i miodem.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close