
Wraz z wrześniem nadeszła pora na jarmuż. Uwielbiamy go w każdej postaci: gotowany na parze, duszony na patelni, masowany czy surowy. Jest to idealne danie do zabrana na lunch do pracy, kolację, czy też śniadanie w połączeniu z jajkiem sadzonym. Wystarczy tylko znaleźć sposób na jarmuż. ☺ Nie masz pomysłu – zmiksuj prosty smoothie Jarmużowe Pole.
SKŁADNIKI (3 porcje):
- Jarmuż – 200 g
- Komosa ryżowa – 1 szklanka
- Awokado – 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 150 g
- Ogórki małosolne – 3 szt.
- Pestki z dyni z chili i miodem przepis – tutaj – 5 łyżek
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sok z połówki cytryny
- Płatki chili
- Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową dokładnie przepłukujemy i gotujemy przez około 15 min w propocji 1:2 (komosa:woda), aż cała woda wyparuje i komosa zmięknie.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy jarmuż z odrobiną oliwy i soli, delikatnie mieszając, aż puści wodę i zmięknie.
- W międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe na pół, ogórki małosolne w plasterki, a awokado w kostkę.
- Do pokrojonych warzyw dodajemy ugotowaną komosę i jarmuż.
- Wszystko razem mieszamy doprawiając, solą himalajską, oliwą, sokiem z cytryny i płatkami chili.
- Całość posypujemy pestkami dyni z chili i miodem.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody.
- Nakładamy koszyczek, a do niego wsypujemy komosę ryżową.
- Następnie nakładamy przykrywkę i nakładkę Varoma, w Varomie umieszczamy liście jarmużu. Gotujemy na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
- W międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe na pół, ogórki małosolne w plasterki, a awokado w kostkę.
- Do pokrojonych warzyw dodajemy ugotowaną komosę i jarmuż.
- Wszystko razem mieszamy doprawiając solą himalajską, oliwą, sokiem z cytryny i płatkami chili.
- Całość posypujemy pestkami dyni z chili i miodem.