Nasz ukochany pomysł na rybę! Sekret tkwi w przygotowaniu jej na parze i w przepisie na sos do polania ryby przywiezionym dla Was z Chorwacji. Dieta śródziemnomorska już od lat uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

SKŁADNIKI:
  • Pstrąg
  • Sól himalajska
  • Świeży tymianek
  • Cytryna – 1 plaster
SOS:
  • Oliwa – 1/2 szklanki
  • Sok z połówki cytryny
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
  1. Pstrąga dokładnie myjemy i posypujemy tymiankiem.
  2. Do środka ryby wkładamy plaster cytryny.
  3. Gotujemy na parze przez około 30 minut, w zależności od tego jak duża jest ryba.
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos. Natkę pietruszki drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  5. Ddodajemy sól, oliwę z oliwek i sok z cytryny, a następnie wszystko razem mieszamy.
  6. Gotową rybę filetujemy, obieramy z ości, a następnie polewamy chorwackim sosem.

Ryba wyśmienicie smakuje z frytkami z pietruszki z domowym majonezem, i Twoją ulubioną sałatką lub warzywami.

Smacznego!