Obiady
Pstrąg na parze prosto z Chorwacji
Nasz ukochany pomysł na rybę! Sekret tkwi w przygotowaniu jej na parze i w przepisie na sos do polania ryby przywiezionym dla Was z Chorwacji. Dieta śródziemnomorska już od lat uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.
SKŁADNIKI:
- Pstrąg
- Sól himalajska
- Świeży tymianek
- Cytryna – 1 plaster
SOS:
- Oliwa – 1/2 szklanki
- Sok z połówki cytryny
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
- Pstrąga dokładnie myjemy i posypujemy tymiankiem.
- Do środka ryby wkładamy plaster cytryny.
- Gotujemy na parze przez około 30 minut, w zależności od tego jak duża jest ryba.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Natkę pietruszki drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Ddodajemy sól, oliwę z oliwek i sok z cytryny, a następnie wszystko razem mieszamy.
- Gotową rybę filetujemy, obieramy z ości, a następnie polewamy chorwackim sosem.
Ryba wyśmienicie smakuje z frytkami z pietruszki z domowym majonezem, i Twoją ulubioną sałatką lub warzywami.
Smacznego!